More
  spot_img

  Iz Sarajeva krenulo 20 tona humanitarne pomoći za Ukrajinu


  Dvadeset tona humanitarne pomoći poslano je danas iz Sarajeva za Ukrajinu, nakon mjesec dana prikupljanja u organizaciji Instituta za razvoj zajednice PROI.

  Uliana Bakh iz Instituta izjavila je da pomoć sadrži hranu i posebno hranu za bebe, kao i higijenske proizvode, ali da najveći dio čine lijekovi i medicinski materijal za čim je izražena najveća potreba.

  Iz Sarajeva krenulo 20 tona humanitarne pomoći za Ukrajinu
  Iz Sarajeva krenulo 20 tona humanitarne pomoći za Ukrajinu

  Dodala je da su u procesu prikupljanja pomoći najviše sarađivali s kompanijama iz cijele zemlje, a imali su i jako dobar odziv domova zdravlja i apoteka.

  – I određeni broj bh. građana je u malim količinama doprinio prikupljanju ove pomoći – istakla je Bakh.

  Podsjetila je da BiH još nije riješila pitanje izbjeglica iz Ukrajine koji u zemlju ulaze s turističkim vizama, što znači da mogu ostati samo 30 dana.

  Bokh je zatražila od Vijeća ministara BiH da po uzoru na EU i zemlje regiona uvede privremeni status za ukrajinske izbjeglice, što bi im omogućilo ostanak do godinu dana, zdravstveno osiguranje i mogućnost zapošljavanja.

  Pojasnila je da se većinom radi o ženama s djecom koje su smještene kod prijatelja ili rodbine i za koje nisu potrebna velika socijalna davanja, već samo žele ostvarenje osnovnih prava.

  izvor : vijesti.ba

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci