Iran: Još tri demonstranata osuđena na smrtnu kaznu

Nakon pogubljenja dvije osobe tokom prošle semdice, iransko pravosuđe je na smrtnu kaznu osudila još tri antivladina demonstranta pod iptužbom da su “vodili rat protiv Boga”.

Iran je u subotu objesio još dvije osobe u svojim pokušajima da uguši demonstracije, koje su znatno usporile otkako je počeo s egzekucijama samo nekoliko sedmica nakon hapšenja, prenosi Reuters.

Saleh Mirhashemi, Majid Kazemi i Saeid Yaghoubi, koji su osuđeni za navodno ubijanje pripadnika dobrovoljačke milicije Basij tokom antivladinih protesta u centralnom gradu Isfahanu, mogli bi uložiti žalbu na  presude, piše novinska agencija Mizan.

Snage Basija, povezane s elitnom Revolucionarnom gardom, bile su na čelu državnog suzbijanja nemira izazvanih smrću 22-godišnje Mahse Amini.

Papa Franjo u ponedjeljak je osudio Iran zbog upotrebe smrtne kazne za demonstrante koji traže veće poštovanje prema ženama.

“Pravo na život ugroženo je i na onim mjestima gdje se i dalje izriče smrtna kazna, kao što je slučaj ovih dana u Iranu, nakon nedavnih demonstracija na kojima se zahtjeva veće poštovanje dostojanstva žena”, rekao je Franjo.

Jedan od najvećih izazova klerikalnom vodstvu od revolucije 1979. godine, protesti su privukli podršku Iranaca u svim sferama života i doveli u pitanje legitimitet Islamske Republike pozivajući na pad njenih vladara.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei u ponedjeljak je signalizirao da država nema namjeru ublažiti svoju poziciju, rekavši u televizijskom govoru da su oni koji su “zapalili javna mjesta bez sumnje počinili izdaju”. Prema iranskom islamskom zakonu, izdaja je kažnjiva smrću.

Aktivisti za ljudska prava vide pogubljenja, hapšenja i oštre kazne demonstrantima klerikalnog establišmenta kao pokušaj zastrašivanja demonstranata i izazivanja dovoljnog straha u stanovništvu da prekinu proteste.

Uprkos tome što je establišment smanjio represiju, manji protesti i dalje traju u Teheranu, Isfahanu i nekoliko drugih gradova.

Najmanje četiri osobe obješene su od početka demonstracija, uključujući dva demonstranta u subotu zbog navodnog ubistva pripadnika Basija.