Institut za rat: Putin mijenja pristup ratu, priprema veliku stratešku akciju

Ruska kampanja ciljanja ukrajinske kritične infrastrukture zimi u nastojanju da demoralizira Ukrajince također je bila neuspješnaInstitut za istraživanje rata (ISW) objavio je da Kremlj želi “provesti odlučnu akciju u sljedećih šest mjeseci” kako bi povratio prevlast u Ukrajini nakon niza neuspjeha i uspješnih ukrajinskih protuofanziva.

– Rusija nije uspjela postići većinu svojih glavnih ciljeva u Ukrajini od početka svoje invazije u februaru prošle godine. Ruske snage nisu uspjele zauzeti Kijev u prvim danima invazije, kao ni cijelu Lugansku i Donjecku oblast. 

Ukrajinske snage oslobodile su više od 50 posto teritorija koji je okupirala Rusija od februara , uključujući Herson, jedini regionalni glavni grad koji je Rusija uspjela zauzeti – navodi ISW.

U analizi ISW ističe kako je ruska kampanja ciljanja ukrajinske kritične infrastrukture zimi u nastojanju da demoralizira Ukrajince također bila neuspješna. 

Putin preuzima kontrolu

– Uprkos tome, Vladimir Putin i dužnosnici Kremlja ponovili su da nisu odustali od svojih ciljeva – piše ISW i dodaje kako se pojavljuju novi dokazi da Putin mijenja temeljne aspekte ruskog pristupa ratu.

– Odluka Kremlja da imenuje generala Valerija Gerasimova, bivšeg načelnika Glavnog štaba Rusije, za komandanta ruskih snaga u Ukrajini signalizira da Putin ponovno preuzima kontrolu. 

Napori Rusije da se pripremi za odlučnu stratešku akciju 2023. ne isključuju se međusobno s naporima Kremlja da postavi uvjete za dugotrajni rat – zaključio je ISW.