More
  spot_img

  Inicijativa HNS-a: Ako BiH ne prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela, Čović će to uraditi sam


  Privatno udruženje Dragana Čovića, Hrvatski narodni sabor pokrenut će službenu inicijativu da Bosna i Hercegovina prizna Jerusalem kao glavni grad Države Izrael.

  Ovu informaciju objavio je portal HMS koji je pod direktnom Čovićevom kontrolom.

  – Ova inicijativa se najavljuje nakon što je izraelska amabasada za BiH sa sjedištem u Tirani u službenom dokumentu podržalo hrvatski prijedlog izmjena Izbornog zakona i nakon što je izraelski ambasador Noal Gal Gendler raskrinkao bošnjačko politiku koja zloupotrebljava jevrejsku zajednicu u BiH kako bi i dalje uzurpirala mjesta Hrvata, Srba, Jevreja i Roma u federalnim i državnim institucijama – piše HMS.

  – To je minimum koji možemo učiniti kako bi smo se zahvalili našim prijateljima u Izraelu za direktnu podršku koju su dali nastojanjima demokratskih snaga u BiH da svaki narod ili zajednica bez obzira na svoju brojnost ima pravo samostalno odlučiti ko će biti njihovi legitimni predstavnici – ističe sagovornik HMS-a.

  Kako saznaje Hrvatski Medijski Servis inicijativa će biti proslijeđena u nadležne državne institucije.

  – Svjesni smo da će se bošnjačka politika ovome suprostaviti s obzirom na podršku koju daje palestinskoj strani i s obzirom na uvredljivu izjavu Bakira Izetbegovića o Izraelu, no mislim da je to naša moralna obveza. Pretpostavljam da bi srpska politika trebala podržati ovaj naš prijedlog – istaknuo je izvor HMS-a.

  On nadalje ističe kako je u “političkom Sarajevu izražena antisemitska i anticionistička atmosfera te da bi s ovom inicijativom takve negativne pojave trebalo iskorjenjivati bez obzira gdje se pojavljuju”.

  – Ova inicijativa nije usmjerena ni protiv koga nego je izraz priznavanja bogatstva različitosti koje postoje u Izraelu bez obzira je li riječ o Jevrejima, muslimanima ili kršćanima. Mislimo da se pod zaštitom države Izrael kao jedine demokratske države u tom dijelu svijeta svi mogu komotno osjećati u njezinom glavnom gradu.

  Ukoliko ova inicijativa ne bude usvojena u državnim institucijama Hrvatski Medijski Servis doznaje kako će HNS samostalno sa svojom deklaracijom priznati Jerusalem kao glavni grad Države Izrael.

  – Iako nije riječ o klasičnom priznanju države neka naši prijatelji u Izraelu znaju da jedan cijeli konstitutivni narod priznaje njihove težnje za Jerusalemom kao glavnim gradom – kaže sagovornik HMS-a.

  Inicijativa HNS-a: Ako BiH ne prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela, Čović će to uraditi sam
  Inicijativa HNS-a: Ako BiH ne prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela, Čović će to uraditi sam

  izvor : zenit.ba

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci