I ONI SU BUDUĆNOST TEŠNJA: MUBINA I HAMDO SOLO

Hamdo i Mubina, oboje hafizi i “zlatni studenti”!
Hamdo Solo i njegova supruga Mubina Suljić Solo su posebni talenti na koje, itekako, možemo biti ponosni, Piljužići, Tešanj i BiH!!! Imao sam priliku razgovarati s njima u okviru projekta: I oni su budućnost Tešnja.

Njih dvoje su se upoznali na fakultetu i nakon treće godine stupili u brak. Sada su završili i četvrtu godinu Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu i nastavljaju školovanje. A kako i ne bi, kada jedno ima prosjek 10, a drugo, čini mi se 9,7.
Izdvojit ću nekoliko njihovih izjava:
“Slušali smo naše prijatelje koji su stupili u brak a koji su bili naša generacija, kako im je nakon što su se vjenčali postalo lakše. Mi smo se pitali kako lakše ako morate učiti, pa još i zarađivati za porodicu.

Nakon što smo se vjenčali, odmah sam dobio posao, i postao sam honorarni imam u jednom džematu na Vratniku u Sarajevu. Džematlije mi govore da sam bolji efendija zato što imam ovako dobru, jaku i sposobnu suprugu”- Hamdo
“Moramo sanjati i koračati sa nekim ciljem, a ako nam bude suđeno to ćemo i postići” – Mubina.


Osim što je korijene povukao iz porodice, Hamdine sklonosti ka učenju Kur’ana su se probudile nakon prvog takmičenje u Kiraetu u Tešnju još za vrijeme mektebske pouke kada je bio u 9. razredu osnovne škole.
“Najvažanije je da se živi po pravilama Kur’ana”- Mubina.


Na kraju razgovora sam im rekao:
“Nadam se da će iz vašeg primjera dosta mladih u Tešnju a i šire u Bosni i Hercegovini moći nešto naučiti, i da će biti motivisani da slijede vaše primjere u bilo kojoj oblasti. Vrlo nam je važno da mladi budu posvećeni onome što rade. Da li će to biti islamske nauke, Hifz, kultura, sport, prirodne, tehničke, pravne ili ekonomske nauke, važno je da na kraju steknu znanja koja će im omogućiti da uređuju prilike oko sebe, i da oni budu budućnost Tešnja i Bosne i Hercegovine. Ponosan sam što ste neko ko će u daljem životu i radu predstavljati i naš Tešanj”…


Ovakvi studenti, ovakvi mladi ljudi će imati podršku općine Tešanj!!!

SUAD HUSKIĆ – NAČELNIK OPĆINE TEŠANJ