More
  spot_img

  HRVATSKA ISTRAŽUJE ARMIJU RBIH ZBOG INDICIJA DA JE VOJSKA PREŠLA GRANICU TOKOM AKCIJE OLUJA


  HRVATSKA ISTRAŽUJE ARMIJU RBIH ZBOG INDICIJA DA JE VOJSKA PREŠLA GRANICU TOKOM AKCIJE OLUJA
  HRVATSKA ISTRAŽUJE ARMIJU RBIH ZBOG INDICIJA DA JE VOJSKA PREŠLA GRANICU TOKOM AKCIJE OLUJA

  Državno odvjetništvo Republike Hrvatske provodi izvide jer ima naznaka da je Armija Bosne i Hercegovine tokom akcije “Oluja” augusta 1995. godine ušla na područje Republike Hrvatske, kazala je glavna državna odvjetnica novinarima u Saboru Hrvatske.

  Nakon saslušanja na Nacionalnom vijeću za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije novinari su je pitali i je li Državno odvjetništvo istraživalo događaje na cesti kod Bosanskog Petrovca, gdje srbijansko tužiteljstvo najavljuje optužnicu protiv četvorice hrvatskih vojnih pilota za navodno raketiranje kolone sa srpskim izbjeglicama pred Hrvatskom vojskom u akciji “Oluja”?

  Glavna državna odvjetnica odgovorila je kako je Državno odvjetništvo godinama u Hagu imalo svog oficira za vezu.

  “Državno odvjetništvo je, da tako kažem, prekopalo sve arhive Haškog tribunala. U njima nije bilo dokaza. Da ih je bilo, glavni haški tužitelj Serge Brammertz bi sigurno i to obuhvatio optužnicom. Prema tome, o tome nemamo što govoriti. Provode se izvidi, ali ne zbog toga, nego zato što ima naznaka da je Armija RBiH tijekom akcije “Oluja” kolovoza 1995. godine ušla na područje Republike Hrvatske”, kazala je Zlata Hrvoj Šipek.

  Prema podacima Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, za krivična djela za vrijeme “Oluje” od 4. do 6. augusta 1995. i nakon nje, za ubistva, pljačke i palež osuđeno je 2.380 osoba. Međutim, oni su suđeni za “obične” zločine, a ne za ratne zločine.

  Za ratne zločine nad starijim srpskim civilima u danim i sedmicama nakon “Oluje” postoje svega dvije pravomoćne sudske presude, a niz slučajeva još je u sudskom postupku, postupak uopće nije pokrenut ili je vođen, ali niko nije osuđen, piše RSE.

  Prema publikaciji Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava “Vojna operacija Oluja i poslije – Izvještaj” iz 2001. godine ukupan broj žrtava među Srbima je 677. Publikacija nema razdvojene žrtve rata od žrtava ratnih zločina.

  Prema njihovim podacima, u nekadašnjem UN-ovom sektoru Jug je 410 osoba izgubilo život, u sektoru Sjever 191 osoba i 76 osoba je ubijeno i nestalo u izbjegličkoj koloni.

  CRNA-HRONIKA.INFO  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci