More
  spot_img

  Himzo Bužimkić prvu lađu napravio sa 18 godina, a danas plove Londonom, Veronom, Ljubljanom…

  Himzo Bužimkić, jedan od najboljih lađara Bosanske Krupe i šire izradom lađa se bavi još od 80-tih godina. Svoju prvu lađu napravi je sa 18 godina, a danas one plove Londonom, Veronom, Ljubljanom… 

  Himzo Bužimkić prvu lađu napravio sa 18 godina, a danas plove Londonom, Veronom, Ljubljanom...
  Himzo Bužimkić prvu lađu napravio sa 18 godina, a danas plove Londonom, Veronom, Ljubljanom...

  Prvu lađu je napravio još kao dječak ’80-tih godina. Od tada pa do danas je napravio, kako kaže, više stotina lađa.

  – Još 80-tih godina sam počeo praviti lađe. Svi se trude napraviti neku posebnu lađu. Ja sam svoju prvu napravio sa 18 godina. Una ima slapove, virove, ali i mirnu vodu i potrebno je napraviti lađu da sve ti izdrži.

  Nakon rata sam vidio perspektivu i napravio sam ih na stotine. Najviše sada radim turističke lađe. Ima jedna u Banja Luci. Velika je i koristi se u ugostiteljskom objektu, na njoj se ruča, mogu stati stolovi, stolice, više ljudi. Rade se raznih veličina, od porodičnih do onih velikih – priča nam Bužimkić.

  Dvije u Italiji

  Njegove lađe se nalaze širom Balkana. Predstavnici EUFOR-a koji su bili u Bihaću jednu su odvezli i do Londona.

  – Čovjek je odvezao na Temzu i sada je tamo. Ima mojih lađa i u Hrvatskoj, Austriji, Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji, a dvije su u Italiji, vjerovatno su u Veroni – dodaje.

  Lađe se rade od materijala da mogu izdržati vodu, i da ne zagađuju okolinu. 

  – Himzo Bužimkić, jedan od najboljih lađara Bosanske Krupe i šire izradom lađa se bavi još od 80-tih godina. Godišnje pravim od 30 do 50 lađa. Sa mnom sada rade uglavnom momci koji upišu školu koja je vezana za preradu drveta i zanimljivo im je kod mene i tu su, pomažu, a ja ih plaćam za to.

  „Unski lađari“ 6. avgusta

  Prepoznatljiva bosanskokrupska manifestacija „Unski lađari“, 42. po redu, ove godine se održava 6. avgusta (subota).

  Tradicija koja okuplja sve generacije Krupljana i koja i u najgora vremena nije gubila svoj zanos i čast, nakon perioda pandemije, zasijat će ove godine u punom sjaju.

  Dosta pratećih zabavnih sadržaja očekuje i ove godine sve građane i goste, a za sve učesnike osiguran je, kao i obično, bogat nagradni fond. 

  Osim pehara i medalja najbolji će dobiti i novčane nagrade. Za prva tri mjesta u trci unskim lađama predviđene su nagrade u iznosu od 1.200, 800 i 600 KM. U okviru manifestacije dodijelit će se i jedna posebna nagrada.

  U okviru manifestacije tradicionalno se organizuju i skokovi „Prva lasta Une“. Prijave za ovaj dio manifestacije također traju do 5. augusta, a svi zainteresirani prijavu mogu izvršiti kod Emira Bešića na broj telefona 061/753-913.

  Pozivaju se svi građani, a posebno mladi, da svojim učešćem i dolaskom pruže podršku ovoj tradicionalnoj i za Bosansku Krupu prepoznatljivoj manifestaciji.

  AVAZ

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci