HDZ i SNSD nisu podržali prijedlog da se ratnim zločincima onemogući otkup zatvorske kazne

Na današnoj 6. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamenta BiH dato je negativno mišljenje za izmjene Krivičnog zakona BiH, kojim se onemogućava da oni koji su osuđeni za ratne zločine na kaznu zatvora do godinu dana zamijene tu kaznu za novčanu.

Radi se o prijedlogu predsjedavajućeg Kluba zastupnika SDP-a Saše Magazinovića.

“Komisija nije utvrdila usklađenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, niti je prihvatila principe Prijedloga zakona o izmjeni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Saša Magazinović”, stoji u obrazloženju odluke.

Zanimljivo je da su protiv prijedloga SDP-ovog zastupnika glasali članovi HDZ-a i SNSD-a, stranki koje su koalicioni partneri SDP-a na državnom nivou.

Također, na istoj sjednici komisija nije utvrdila usklađenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH ni Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić (NiP).

Cilj izmjena ovog zakona, kako je obrazložio Zvizdić je da BiH liberalizira pitanje povrata državljanstva za dio građana koji žele ponovo steći bh. državljanstvo, a kojima se to iz određenih neopravdanih razloga onemogućava u postojećem zakonu.

Također, nije utvrđena usklađenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH Prijedloga zakona o moru, čiji su predlagači poslanici: Amor Mašović, Safet Kešo, Denijal Tulumović, Šemsudin Dedić, Edin Ramić, Šemsudin Mehmedović, Midhat Čaušević, Šerif Špago i Nermin Mandra.

klix.ba