HAUSTOR: PRIČA O TRADICIJI I SAVRŠENSTVU OKUSA

Tešanj je grad koji je poznat po velikim biznisima, grad čistoće i humanosti, čaršija koja čvrsto i stameno stoji kao vjerni svjedok vremena. Takva ponosna čaršija, iznjedrila je svoj simbol – HAUSTOR.

HAUSTOR svoju priču počinje pričati daleke 1925.godine, kada je prvi vlasnik i osnivač Sejfudin Tahirović otvorio porodičnu slastičarnu. Od sedmoro djece, sin Kemal se usudio preuzeti slastičarnu, te ona nastavlja  uspješno sa radom.

Učeći od svog oca, sin Kemal usavršio je zanat pravljenja bureka i tradiocinalnih bosanskih kolača, što je tešanjska čaršija znala cijeniti.

Nakon Kemala, Sejfudinov najmlađi unuk  Hajrudin, nastavio je tradiciju koju su mu u amanet ostavili djed i otac. Baš kao što je Kemal preuzeo slastičarnu od svog oca, tako i Hajrudin preuzima od svog, sa koljena na koljeno i tako vremenom HAUSTOR počinje raditi kao slastičarna u gornjem dijelu objekta i kao kafić u prizemlju.

Kako život neumoljivo teče, smrću Hajrudina 2008.godine, HAUSTOR preuzima voditi hrabra majka Sabina sa djecom Lejlom i Ademom. Majka Sabina sa svojom djecom, zauzela je stav da HAUSTOR mora nastaviti raditi i da se takva porodična tradicija ne smije prekinuti.

Takva hrabra odluka i stalna borba na tržištu, iziskivala je potrebu da HAUSTOR postane moderniji, kvalitetniji i ljepši, što će se i obistiniti nakon punih sedam godina investiranja, a što je predstavljalo veliku radost za našu tešanjsku čaršiju.

HAUSTOR je otvorio svoja „nova“ vrata, gdje je dugogodišnja tradicija i dalje ostala zvijezda vodilja.

„Porodična tradicija nam nalaže, da je velika čast poslužiti jelo, što se možete i sami uvjeritit kada posjetite i isprobate naša slana i slatka jela, koja svojom recepturom, predstavljaju savršenstvo okusa i mirisa“ – rekao nam Adem.

HAUSTOR sa svojom divnom i zelenom baštom, svim posjetiteljima osigurava mir i uživanje u divnom zelenilu u centru tešanjske čaršije.

HAUSTOR nije samo slastičarna, restoran ili kafić. On predstavlja lijepo lice Tešnja, koji kao i tešanjska čaršija stameno i gordo stoji i ne da se zubu vremena.

U vremenu koje je prošlo, HAUSTOR je živio sa svojom čaršijom. Postao je njen zaštitni simbol, simbol kojeg svaki posjetilac Tešnju, mora posjetiti.

Opustite se i uživajte u njihovom gostorimstvu.