More
  spot_img

  HAOS U SRBIJI: HRKALOVIĆ PROGOVORILA. KO JE PRISLUŠKIVAO VUČIĆA, DRŽI LI GA STEFANOVIĆ U ŠACI?


  Aktuelni srbijanski ministar odbrane i nekadašnji ministar policije Nebojša Stefanović mogao bi se suočiti s neugodnim pitanjima tužiteljstva bude li pravosuđe reagiralo na optužbe nekadašnje državne sekretarke u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije da je izravno umiješan u prisluškivanje predsjednika Srbije.

  Dijana Hrkalović, i sama suočena s optužbama Tužiteljstva za organizirani kriminal u dva slučaja trgovine utjecajem, rekla je u intervjuu da je Stefanović u vrijeme dok je bio šef policije “ostvarivao neovlašteni uvid u sadržaj telefonske komunikacije Aleksandra Vučića i članova njegove porodice”, te da je štitio kriminalni klan Veljka Belivuka, optuženog za niz ubojstava i najtežih kaznenih djela, prenosi HRT.

  Ukinut kućni pritvor
  Hrkalović je nedavno ukinuta mjera kućnog pritvora i zamijenjena mjerom zabrane napuštanja boravišta, a mediji su je ranije optuživali da ima bliske veze s pripadnicima organiziranih kriminalnih skupina, što je ona demantirala.

  Hrkalović je u intervjuu za provladin portal i dnevnik Objektiv Stefanovića optužila da je, uz neovlašteni uvid u sadržaj telefonske komunikacije Vučića i članova njegove porodice, “čitao transkripte njegovih razgovora, mimo predsjednikova znanja, njemu iza leđa”.

  “Tražio je da mu se dostavljaju ti transkripti. Nije poduzeo protuobavještajnu zaštitu predsjednika, niti je obavijestio BIA (sigurnosno-informativnu agenciju), da oni poduzmu mjere. Tamo gdje ima prisluškivanja i čitanja tuđih komunikacija neovlašteno, tamo ima svega”, rekla je Hrkalović za portal Objektiv.

  HAOS U SRBIJI: HRKALOVIĆ PROGOVORILA. KO JE PRISLUŠKIVAO VUČIĆA, DRŽI LI GA STEFANOVIĆ U ŠACI?
  HAOS U SRBIJI: HRKALOVIĆ PROGOVORILA. KO JE PRISLUŠKIVAO VUČIĆA, DRŽI LI GA STEFANOVIĆ U ŠACI?

  Stefanović, nekadašnji Vučićev blizak saradnik, već mjesecima je pod povećalom javnosti nakon optužbi da je njegov otac, koji je u međuvremenu preminuo, sudjelovao u trgovini oružjem.

  Ko je komunicirao putem Sky aplikacije?
  Stefanović je javno doveden i u vezu s komunikacijom putem zaštićene aplikacije Sky s pripadnicima kriminalnih skupina, što on kategorički odbacuje i zahtijeva da nadležna tijela utvrde ko je sve koristio tu aplikaciju, s kim je i o čemu komunicirao.

  Hrkalović se u pritisku na Stefanovića i pravosuđe pridružio se u nedjelju i jedan od čelnika Vučićeve vladajuće Srpske napredne stranke, doskorašnji zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

  On je medijima rekao kako očekuje da tužiteljstvo “poduzme korake sukladne zakonu” i da aktuelnog ministra obrane i ostale spomenute “sasluša i provjeri tvrdnje” bivše državne sekretarke MUP-a Srbije.

  Naglasivši da je Hrkalović i sama optužena “za vrlo ozbiljna krivična djela”, Vesić je ocijenio da “njena priča sasvim sigurno ima mnogo veću težinu nego da to kaže neko ko nema nikakve veze sa tim događajima”.

  U međuvremenu je Novi policijski sindikalni savez (NPSS) saopćio da će podnijeti krivičnu prijavu protiv Hrkalović, Stefanovića i nekih drugih osoba koje nisu imenovane, zbog zloupotrebe položaja.

  CRNA-HRONIKA.INFO  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci