More
  spot_img

  Hamdija oštetio ‘NLB leasing’ za više od 600.000 KM – dobio dvije godine uslovno


  Sud Bosne i Hercegovine donio je presudu kojom je optuženi Hamdija Šarčević proglašen krivim što je počinio krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti i krivotvorenje isprave.

  Sud je izrekao uvjetnu osudu kojom je optuženom utvrđena kazna zatvora u trajanju od dvije godine.

  Istovremeno je određeno da se ta kazna neće izvršiti ako optuženi u roku od tri godine, od dana pravosnažnosti presude, ne počini novo krivično djelo.

  Presuda je donesena nakon održanog ročišta za razmatranje sporazuma o priznanju krivnje i pretresa za izricanje krivičnopravne sankcije u predmetu Hamdija Šarčević.

  Optuženi Hamdija Šarčević kriv je što se, zajedno s više fizičkih i pravnih lica, u periodu 2010.–2011. godine, u Kiseljaku, Sarajevu, Sanskom Mostu i Istočnom Sarajevu, u cilju sticanja protupravne imovinske koristi, dogovorio da prevarom pravnog lica NLB leasing d.o.o., Sarajevo, ostvare dobit tako što će zaključiti ugovor o finansijskom leasingu s tom leasing kućom kojim će se finansirati fiktivna kupovina pokretnih stvari-mašina, a koje u stvarnosti neće biti kupljene s obzirom da navedene mašine kao predmet kupoprodaje ne postoje.

  Na taj je način pravno lice NLB leasing d.o.o., Sarajevo, pretrpjelo štetu u iznosu od 605.447,67 KM, navodi se u saopćenju iz Suda BiH.

  radiosarajevo  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci