Hafiz sa 16 godina: Proučio Kur’an napamet pred komisijom za samo 7 sati u jednom danu

Sa samo 16 godina učenik drugog razreda Pete gimnazije u Sarajevu Abdulkerim Gičević je pred Komisijom za hifz Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini, napamet proučio Kur’an i stekao časno zvanje hafiz Kur’ana Časnog.

Zanimljivost više je da je cijeli sadržaj Kur’ana napamet prezentirao za samo sedam sati u jednom danu.Sin je Damira i Emine, rođen 16. septembra 2006. godine u Damasku, Sirija. Muhaffiz – učitelj mu je bio otac hafiz Damir Gičević. Abdulkerim je član projekta Šefi’ kojeg vodi Fondacija “Hifz Časnog Kur’ana”.

Preslušavanju su prisustvovali članovi Rijasetove Komisije za polaganje hifza hafizi: Ismet Spahić, Elmir Mašić i Omer Zulić, a članovi Komisije su bili još i Mensud Đulović i Nedžad Ćeman.

Otac Damir je kazao kako se u njegovoj porodici koja broji i petero djece uvijek njegovala ljubav prema Kur’anu. U tom ozračju Abdulkerim je odrastao i učio Kur’an.

Istakao je kako je najveća radost roditelja da doživi da dijete postane hafiz, odnosno završi najveći životni projekat.

Hafiz Abdulkerim je dnevno učio deset džuzeva kako bi se pripremio za ispit, ali je pred polaganje odlučio da prouči cijeli Kur’an što je i uspješno uradio.

U Gimnaziji voli programiranje i planira nastaviti svoju karijeru u tom smjeru.

Prema riječima hafiza Mašića ovaj fenomen da se prouči cijeli Kur’an dokazuje ljubav Abdulkerima prema Kuranu, ali i mudžizu Kur’ana, to jeste da se može kao knjiga naučiti i proučiti za jedan dan.Polaganju je prisustvovao i hafiz Muriz Mešić iz Uprave za vjerske poslove Rijaseta koji je kazao kako je ovo četvrti hafiz koji je položio hifz u 2023. godini, a među samo nekoliko onih koji su proučili svetu Knjigu pred Komisijom za jedan dan.

Preporod, RTVTK