GRAĐANI ZAVIDOVIĆA POBIJEDILI POLITIČKO SARAJEVO: ĆIRO OSTAJE GDJE JESTE!

Između 200 i 300 građana okupilo se u 17.00 ispred Gradske uprave u Zavidovićima kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog najavljene prodaje parne mašine “Kusače” koja je istorijski simbol ovog grada.

GRAĐANI ZAVIDOVIĆA POBIJEDILI POLITIČKO SARAJEVO: ĆIRO OSTAJE GDJE JESTE!
GRAĐANI ZAVIDOVIĆA POBIJEDILI POLITIČKO SARAJEVO: ĆIRO OSTAJE GDJE JESTE!

Naime, plan je da popularni Ćiro napusti Zavidoviće i ubuduće krasi muzejski kompleks Bistričke stanice u Sarajevu. Protestnom šetnjom do nekadašnjeg preduzeća “Krivaja”, takođe simbolom Zavidovića, ispred kojeg se Ćiro i nalazi, organizatori protesta kratko su poručili da neće dozvoliti njegov odlazak, a pojedini građani poručili su da će ga štiti.

Na facebooku se oglasila i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Drage građanke i građani Zavidovića,

Naše i vaše Sarajevo nije bio i nikada neće biti grad koji uzima i otima, nego grad koji dijeli i daje.

Bili bismo počašćeni da sa vama podijelimo divan djelić historije vašeg grada, ali potpuno razumijemo vašu privrženost i potrebu da lokomotivu sačuvate kao dio identiteta svog grada.

Iz istog poriva smo i sami renovirali Bistričku stanicu i iz istog razloga uz nju želimo vidjeti i popularnog “Ćiru”. Svakako, ni na koji način ne insistiramo da to bude baš vaša lokomotiva.

Veseli nas i raduje što dijelimo istu strast prema lijepim elementima naše historije.

Gradskom vijeću Grada Sarajeva predložiću da odustanemo od kupovine vašeg “Ćire”, u nadi da ćemo uspjeti naći neku drugu lokomotivu i da ćemo zajedno uživati u pogledu i u Sarajevu i u Zavidovićima.

chi