GDJE SU TA LJUDSKA PRAVA KOJA BAŠTINI EU PRAVNA STEČEVINA

ATRAŽIMO UKIDANJE KONSTITUTIVNOSTI – SCHMIDT ODLUKOM O CENZUSU OD 3% JE PRVI UKINUO KONSTITUTIVNOST.

GDJE SU TA LJUDSKA PRAVA KOJA BAŠTINI EU PRAVNA STEČEVINA
GDJE SU TA LJUDSKA PRAVA KOJA BAŠTINI EU PRAVNA STEČEVINA

Schmidt nije u ovom trenutku svjestan posljedica svoje Odluke❗

Ako Schmidt donese odluku o cenzusu od 3%, to je signal Bosancima da traže ukidanje konstitutivnosti u Ustavu Bosne i Hercegovine.

Ako odluka Schmidta o cenzusu od 3 % bude donešena, onda je to signal svima da traže brisanje konsitutivnosti iz Ustava i svih medjunarodnih mirovnih ugovora. To znači i promjenu Daytona. A ako dolazi do promjene Dejtona, onda ga može mijenjati svaki VP kad god mu što na um padne.

Suština Schmiddtove odluke je da je obesmislio značenje konstitutivnosti.

Hrvat iz Goražda i Bošnjak iz Gruda ni po čemu neće biti konsstitutivni.

Zapravo, oni koji zagovaraju konstitutivnost, trebali bi biti protiv Schmidtove odluke. Ali oni koji zagovaraju teritorijalnu konstitutivnost, došli su na svoje. Dobijaju treći entitet! Što je cilj bio UZP-a i Mate Bobana i Šuška! Da li to onda znači da Schmidt ispunjava ratne ciljeve Hrvatske, a kao avans je dibio priznanje Hrvatske “Red Ante Starčevića”. Da li to zemlje PIC-a uopće vide!

Ovo je trenutak kad sve izgleda da Vance-Ovenov plan ponovo stupa na snagu i da je otvoren put proglašenju Herceg Bosne.

Ali ako zatraažimo ukidanje konstitutivnosti na osnovu pravnog efekta Schmidtove odluke o cenzusu od 3 % – spriječili smo i Schmidta i Hrvatsku i Njemačku da zakonskim promjenama naprave treći entitet.

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ