fbpx
More

  Firma pred 120.000 uposlenika stavila uslov: vakcinacija ili otkaz. Ovo su rezultati

  “Tyson foods”, američki gigant mesne industrije, ubjedio je više od 96 posto svojih radnika da se vakcinišu. Zvuči kao sjajan primjer odgovornosti ljudi koji rade u prehrambenoj industriji i time direktno utiču na živote milioni ljudi, ali nije baš sve tako kao što izgleda.

  Kompanija „Tyson“ saopćila je da će zaposleni koji se ne vakcinišu prije 1. novembra, roka koji je menadžment odredio, biti optušteni, ali da će moći da se vrate na posao ukoliko se predomisle i vakcinišu.

  „Želio bih da kažem onima koji nisu vakcinisani – ovo je vaš izbor i mi poštujemo taj izbor. Ako se predomislite i želite da se ponovo pridružite ‘Tysonu’ – obavjestite nas. Naša vrata su otvorena“, rekao je predsjednik i izvršni direktor Doni King.

  Kompanija sa sedištem u Springdejlu u Arkanzasu, koja zapošljava 120.000 radnika, 3. avgusta objavila je da je vakcinacija obavezna i do kog roka radnici moraju da prime cepivo ako žele da zadrže svoje radno mesto. U tom trenutku u kompaniji je oko 50 odsto radnika bilo vakcinisano. Nakon objave menadžementa, broj vakcinisanih rapidno raste. Kako je saopšteno, skoro se udvostručio. Sada je 96 odsto od 120.000 zaposlenih vakcinisano, prenosi fortune.com

  „Ovo je neverovatan rezultat – ne samo za našu kompaniju već i za vaše porodice i naše zajednice širom sveta“, rekao je predsednik i izvršni direktor „Tysona“, Donnie King u poruci zaposlenima u utorak.

  Portparol Gery Mickelson rekao je da je veoma mali broj zaposlenih napustio kompaniju zbog obavezne vakcinacije.

  Mesna industrija u SAD teško je pogođena pandemijom u proljeće 2020. godine, kada je virus ušao u fabrike za pakovanje mesa i primorao na privremeno zatvaranje mnogih hala i proizvodnih pogona, jer se veliki broj radnika razbolio ili su morali u karantin.

  Ujedinjeni sindikat prehrambenih i komercijalnih radnika saopćio je da su najmanje 132 njegova člana umrla od virusa, a oko 22.400 je bilo zaraženo ili izloženo virusu.

  King je rekao da je „Tyson“ primjetio značajan pad broja slučajeva virusa u svojim radnim jedinicama nakon što se veći broj radnika vakcinisao.

  „Tayson“ ostaje jedina velika kompanija u industriji pakovanja mesa koja zahtjeva vakcinaciju. Drugi mesni giganti oslanjaju se na napore da podstaknu radnike na vakcinaciju.

  Sindikat je pohvalio „Tysonov“ napredak u vakcanciji jer uz obaveznu vakcinaciju došao i dogovor da se svim zaposlenima u kompaniji obezbjedi 20 sati plaćenog bolovanja.

  raport.ba

  Istaknuto

  Tešanj Connected – brže i lakše do posla sa nama

  Uz najnoviju platformu do lakšeg i bržeg zapošljavanja, Tešanj Connected! Šta je Tešanj Connected?

  Najnovije vijesti

  Ova opština je “ekonomski tigar”: Nezaposlenost smanjili za 31 posto za jednu godinu

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); U opštini Derventa je na kraju septembra ove...

  Nove cijene goriva u BiH!

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Cijene goriva u Bosni i Hercegovini konačno su u...

  Hamdija oštetio ‘NLB leasing’ za više od 600.000 KM – dobio dvije godine uslovno

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Sud Bosne i Hercegovine donio je presudu kojom je...

  Pronađeno tijelo i drugog turskog radnika u mjestu Hanovi

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Danas je na lokalitu Hanovi u rijeci Bosni pronađeno...

  Slične vijesti