Firma iz Konjica uvezla radnike iz Nepala

Jedan od gorućih problema u BiH je nedostatak radne snage, što je posljedica masovnog odlaska bh. stanovnika u zemlje Evropske unije, tako da mnoge firme se već nalaze u situaciji da moraju uvoziti radnike iz drugih zemalja.

Takav slučaj zabilježen je i u Konjicu. Naime, firma “Bujic” je angažovala 12 radnika i jednog kuhara iz Nepala, za rad na gradilištu, odnosno u restoranu.

“Trenutno imamo gradilište u Radešinama i s obzirom da nismo mogli ispoštovati ugovorene stvari, morali smo angažovati ljude izvan BiH, jer u Konjicu, pa i dalje, nema dovoljno stručnog građevinskog kadra koji bi mogao obaviti ugovorene radove. Mi smo bili prinuđeni da uvezemo radnike iz Nepala, i cijeli taj proces trajao je pet, šest mjeseci, ali smo uspjeli sve procedure završiti i radnici su počeli svoj radni angažman”, kazao je Salih Mustafić iz ove kompanije za Radio Konjic.

Ističe da su sa radnicima potpisali ugovor na godinu dana, a ukoliko bude potrebe, postoji mogućnost i da se produži.

Kako su kazali uz kompanije, nisu u mogućnosti govoriti o visini satnice i plaćama, ali je ona ugovorena na zadovoljstvo obje strane.

To su potvrdilii i sami radnici, koje smo zetekli na gradilištu, kazavši nam da su zadovoljni uslovima rada i boravkom u Konjicu.

“Nije mi bilo teško odlučiti se da dođem u BiH, jer sam prije dolaska u Konjic, osam godina radio u Kataru i Saudijskoj Arabiji. Zadovoljan sam uslovima rada i sviđa mi se ovdje”, kazao je Grande Gurung, a istog mišljenja je i njegov kolega Damai Kami.

“Zadovoljan sam ovim poslom i sretan sam ovdje“, rekao je Kami.

Problem nedostatka radne snage će biti još izraženiji u narednom periodu, kazao je Mustafić, navodeći da država mora poduzeti određene korake kako bi se posljedice ublažile.

“Biće to još veći problem, ako država nešto ne poduzme. Da li je to kroz smanjenje doprinosa prema radnicima, zatim veliki je teret i na firmama, a veliki su i prohtjevi radnika. Tu je i problem manjka školovanih ljudi, odnosno zanatlija u BiH”, rekao je Mustafić.

Na novinarsko pitanje da li radnici iz BiH odlaze, jer nisu dovoljno plaćeni, Mustafić je kazao da je to možda nekada bio problem, ali sada nije sigurno.

“To je nekada možda bio slučaj, ali sada, mislim da ljudi odlaze jer misle da će tamo negdje biti bolje, ali nije ni tamo sjajno”, istakao je Mustafić za Radio Konjic.

Firma iz Konjica uvezla radnike iz Nepala
Firma iz Konjica uvezla radnike iz Nepala

izvor : biznisinfo.ba / radiokonjic.ba