Petak, 1 srpnja, 2022
More
  spot_img

  FBiH nabavlja 800.000 vakcina u borbi protiv pandemije

  Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na osnovu procjena odlučila da se nabavi 800.000 vakcina, koliko je potrebno da bi se cijepilo 40 posto stanovništva i time ostvario potrebni prag kolektivnog imuniteta, kazao je u petak u Mostaru federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić.

  Kako je dodao Mandić, Vlada FBiH je usvojila informacije o potrebnoj nabavci vakcina u borbi protiv pandemije. Na osnovu procjena Zavoda za statistiku, Federalna vlada je odlučila da se nabavi 800.000 vakcina, to je za 40 posto stanovništva. Ministar je otkrio koliko će nabavka koštati.

  “Jedna vakcina je od 10-12 dolara što znači da bi nabavka potrebnog broja vakcina koštala osam milion dolara ili 13 milion konvertibilnih maraka. Mi smo dužni do 31. avgusta obavijestiti Ministarstvo civilnih poslova BiH da smo pristupili nabavci vakcina i do 15. septembra uplatiti15 posto sredstava iz proračuna”, otkrio je Mandić.

  Pojasnio je i zašto je potrebno baš 800.00 vakacina…

  “Potrebno je izvršiti vakcinisanje 40 posto stanovništva kako bi došli do potrebnog praga kolektivnog imuniteta. Zadužili smo Ministarstvo zdravstva FBiH da potpiše sporazum sa Ministarstvom civilnih poslova BiH, koje je Vijeće ministara zadužilo da osigura nabavku vakcina za cijelu Bosnu i Hercegovinu, pa tako i za Federaciju”, istakao je Vjekoslav Mandić.


  (N1 BiH)

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci