Fahrudin Dobrača iz Turske: Jako je teško, pronašli smo zagrljenu porodicu i svi su bili mrtvi

Spasioci iz Bosne i Hercegovine su i dalje aktivno uključeni u akcije čišćenja i spašavanja na razrušenom jugu Turske. O trenutnoj situaciji za Klix.ba je u telefonskom razgovoru govorio Fahrudin Dobrača iz Gorske službe spašavanja Novi Grad – Sarajevo.Dobrača kaže kako je timu najteže to što su sada u fazi u kojoj sve češće nalaze mrtve ispod ruševina, ali da je tim kojeg je član zajedno sa turskim spasiocima (IHH) pronašao 10 živih osoba ispod ruševina.”Najteže nam je to što počinjemo nalaziti mrtve. SInoć smo imali situaciju majka, otac, beba zagrljeni ispod velike ruševine. Sljedeća lokacija troje djece i dvoje odraslih. Već dolazimo do ljudi koji su izgubili život. Naš tim zajedno sa IHH-om, u timu smo sa njima, koji radi konkretno USAR tehnike pronašao je 10 živih ljudi. Tako da je Bosna i Hercegovina uspješna u ovoj situaciji”, kazao je Dobrača.Kaže nam i da mu je postalo veoma teško govoriti o svemu jer je jednostavno situacija katastrofalna.

Tim Gorske službe spašavanja Novi Grad učestvovao je u operacijama u gradu Iskenderunu, a zatim su premješteni u Antakiju koja je u potpunosti uništena. U Antakiji su se pridružili i pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.”Mi smo trenutno u Antakiji, bili smo u Isknederunu. Sinoć su nam se pridružile Oružane snage BiH u timu. U Antakiji su i pripadnici Federalne uprave civilne zaštite. To je jedan veliki grad koji je potpuno razrušen”, govori Dobrača.

Prema njegovim informacijama svi spasioci iz Bosne i Hercegovine su dobro, ali situacije u kojima se nalaze su jako stresne i osjeti se umor.”Koliko imam informacije, svi iz Bosne i Hercegovine su dobro. Imali smo jučer situaciju kada smo radili u najnižem dijelu zgrade, desio se zemljotres 3,2 stepeni po Richteru, a ta zgrada je baš specifična – dva teška bagera su bila podupirači da mi pokušamo pronaći živu osobu jer su nam dali informaciju da se tu nalazi živa osoba. Na kraju se ispostavilo da je preminula”, opisao je Dobrača jednu od stresnih situacija.Prema njegovim riječima spasioci su u posljednjih tri-četiri dana uspijevali da spavaju po svega dva sata te da umor preovladava ali da će nastaviti sa potragom.Još nije poznato koliko dugo će timovi ostati u Turskoj.”Jako su stresne situacije, ali podnosimo sve ovo da pomognemo narodu Turske. To nam je prvoshodni cilj. Što se tiče vremena ostajanja, stvarno ne znam, umor je preovladava, spavamo jako malo”, kazao je jedan od bh. heroja Fahrudin Dobrača.

klix.ba