Evropska unija otvara pregovore s Ukrajinom i Moldavijom, BiH ipak na čekanju

Čelnici Evropske unije odlučili su u četvrtak započeti pristupne pregovore s Ukrajinom i Moldavijom.Unija je također dodijelila Gruziji status zemlje kandidata, kojoj je prethodno uskraćena takva titula.”

Jasan signal nade za njihov narod i za naš kontinent”, rekao je Charles Michel, predsjednik Evropskog vijeća.Osim toga, EU će “otvoriti pregovore s Bosnom i Hercegovinom kada se postigne potreban stepen usklađenosti s kriterijima za članstvo”.

BiH ima šansu do marta naredne godine da usvoji neophodne zakone i dokaže da je uradila dovoljno na EU putu, a onda će Evropska komisija usvojiti izvještaj o napretku naše zemlje, kako bi odlučila o sljedećim koracima.

To će biti možda posljednja velika šansa za našu zemlju da do kraja aktuelne vlade u EU započne pregovore.Današnji dogovor postignut tokom samita čelnika u Briselu, a dogodio se usred prijetnji vetom mađarskog premijera Viktora Orbana.

Podsjećamo, špekulacije o tome da bi Austrija mogla usloviti otvaranje pristupnih pregovora Ukrajine sa EU time da to isto bude omogućeno i Bosni i Hercegovini, izazvale su veliki broj reakcija javnosti. Međutim, ispostavilo se da to nije bio slučaj.MVP AUSTRIJE ZA KLIX.BA

Austrija o uslovljavanju pregovora Ukrajine s EU istim tretmanom za BiH: Ne mogu biti dvije klase kandidataRanije smo tim povodom kontaktirali Ministarstvo vanjskih poslova Austrije, gdje smo im postavili pitanje da li je ova informacija tačna.”

Stav Austrije u pogledu proširenja EU je jasan: ne mogu postojati dvije klase zemalja kandidata, prečaca ili nejednakog tretmana na putu u EU. To znači da se kriteriji i standardi moraju primjenjivati na isti način na sve zemlje kandidate”, kazali su nam iz Ministarstva vanjskih poslova Austrije.

Klix