fbpx
More

  Evo koliko novca Pfizer, BioNTech i Moderna zarade svake sekunde

  Kompanije koje trenutno proizvode najuspješnije vakcine protiv koronavirusa svake sekunde zarade 1.000 dolara, objavila je “Narodna alijansa za vakcine” (People’s Vaccine Aliance).
  Prema navodima ove organizacije kompanije Pfizer, Moderna i BioNTech ostvaruju kombinovani profit od 65.000 dolara svekog minuta.

  Podaci zasnovani na najnovijim izvještajima kompanija objavljeni su u momentu kada se izvršni direktori farmaceutske industrije sastaju na samitu STAT koji okuplja ugledne ličnosti i firme iz svijeta farmacije i medicine.

  Navedene kompanije prodale su većinu doza vakcina protiv kovida bogatim zemljama, ostavljajući siromašne države na milost i nemilost ovom virusu, tvrde iz Alijanse.

  Pfizer i BioNTech su isporučile manje od jedan posto svojih ukupnih zaliha vakcina zemljama sa niskim prihodima, dok je Moderna isporučila samo 0,2 posto, te tako 98 posto stanovništva u siromašnim zemljama nije vakcinisano.

  Afrička alijansa: Kompanije koriste monopol
  Maza Sejoum iz Afričke alijanse za vakcine rekao je da su kompanije iskoristile svoje monopole da daju prioritet najprofitabilnijim ugovorima sa najbogatijim vladama, dok su zemlje sa niskim prihodima ostavile po strani.

  U objavi se tvrdi da uprkos tome što su dobile javno finasiranje od preko osam milijardi dolara, tri korporacije su odbile pozive da hitno prenesu tehnologiju proizvodnje vakcina, znanja i stručnjaka u siromašne zemlje.

  Dok je izvršni direktor Pfizera Albert Burla, opisao poziv da se podijele recepti za vakcine kao “opasne gluposti”, odobrenje Svjetske zdravstvene organizacije za hitnu upotrebu indijske vakcine Covaxin govori da su i zemlje u razvoju sposobne da proizvode vakcine.

  Prema procjenama Pfizer, BioNTech i Moderna će ove godine ostvariti profit od oko 34 milijarde dolara, a monopoli koje ove kompanije imaju proizveli su pet novih milijardera tokom pandemije.

  Suspendovati prava intelektualne svojine
  Narodna alijansa za vakcine koja broji 80 članica, uključujući i Afričku alijansu pozvala je farmaceutske kompanije da odmah suspenduju prava intelektualne svojine na vakcine, testove i druge medicinske alate protiv koronavirusa .

  Oni također zahtijevaju od Vlade, uključujući i SAD-a da iskoriste svoje pravne i političke mehanizme i da zahtijevaju od korporacija da dijele podatke, znanja i tehnologiju o koronavirusu.

  Izvor: BIZLife

  biznisinfo

  Istaknuto

  Tešanj Connected – brže i lakše do posla sa nama

  Uz najnoviju platformu do lakšeg i bržeg zapošljavanja, Tešanj Connected! Šta je Tešanj Connected?

  Najnovije vijesti

  Ova opština je “ekonomski tigar”: Nezaposlenost smanjili za 31 posto za jednu godinu

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); U opštini Derventa je na kraju septembra ove...

  Nove cijene goriva u BiH!

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Cijene goriva u Bosni i Hercegovini konačno su u...

  Hamdija oštetio ‘NLB leasing’ za više od 600.000 KM – dobio dvije godine uslovno

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Sud Bosne i Hercegovine donio je presudu kojom je...

  Pronađeno tijelo i drugog turskog radnika u mjestu Hanovi

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Danas je na lokalitu Hanovi u rijeci Bosni pronađeno...

  Slične vijesti