EVO KAKO LOPOVI VARAJU PREKO OLX-A: NE BUDITE GLUPI I NE NASJEDAJTE NA OVO

Prevare preko web platformi koje su kreirane za prodaju i kupovinu sve češće su Bosni i Hercegovini. Čitatelj našeg portala, htio je kupiti nosiljku i sjedalicu za djecu u iznosu od 120KM. Nakon kraće prepiske, komunikaciju su nastavili preko Whatsapp-a.“Odlično. Imam problem, živim u Bijeljini, mogu li dogovoriti DPD dostavu? Ja ću platiti poštarinu. Mogu li saznati vaše ime, prezime, adresu za kurira. Ja ću organizirati dostavu, a danas ćete dobiti novac. Nakon primitka, novac na Vaš bankovni račun, kurir će vas nazvati i dogovoriti sve.” – pokušao je lopov prevariti osobu za novac.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona je u posljednje vrijeme primila veći broj prijava od građana, žrtava internet prevara, koje se odnose na prodaju putem platforme “OLX”

Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona upozorava građane na moguće prevare putem internet platformi za kupoprodaju.Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona je u posljednje vrijeme primila veći broj prijava od građana, žrtava internet prevara, koje se odnose na prodaju putem platforme “OLX”, navedeno je u saopćenju ovog ministarstva.Naime, građanima koji prodaju robu putem platforme “OLX”, javljaju se osobe sklone prevarama putem aplikacija “Viber”, WhatsApp” ili drugih aplikacija za komunikaciju, predstavljajući se kao potencijalni kupci.

Nakon kraće konverzacije,”kupci” pišu da su zainteresovani za kupovinu artikla, žrtvi prevare šalju link-poveznicu s uputom da treba otvoriti link kako bi dogovorili uplatu za artikl.Nakon što žrtva prevare otvori link, učita se stranica po izgledu slična stranici “OLX” ili “BH Pošta”. Žrtve dovedene u zabludu, misleći da se radi o pravoj stranici, po uputama kupca, unose sve podatke kao što su: ime i prezime, broj bankovne kartice i CVC broj, kao i druge podatke potrebne da “kupac” realizuje prevaru. Nakon što žrtva unese tražene podatke, od nje se zahtijeva da potvrdi ponuđenu opciju o završenoj kupovini, pa čak i da potvrdi kupovinu putem koda koji se pošalje na mobilni telefon.

Prevaru je moguće prepoznati po tome što se “kupci” javljaju izvan platforme OLX, uglavnom putem aplikacije Viber ili WhatsApp, tekstovi pisanih poruka su uglavnom loše prevedeni; šalju linkove koji ne sadrže domenu OLX.ba a koji vode na sasvim drugu stranicu i nikada se ne javljaju na pozive uglavnom pod izgovorom da su zauzeti poslom niti pregovaraju o cijeni ili kupovini artikla.Građani se mogu zaštititi od prevare na način da ne komuniciraju izvan platforme OLX niti s korisnicima koji nisu verifikovali profil, ne otvaraju sumnjive linkove, ne daju nikad lične podatke kao što su e-mail ili broj bankovne kartice.Za kupovinu je dovoljno ostaviti broj bankovnog računa, a plaćanje robe treba izvršiti pouzećem prilikom dostave ili ličnog preuzimanja, upozoravaju iz MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

Izvor: CHI