Evo kada počinje suđenje Miloradu Dodiku

Sud BiH zvanično je zakazao početak suđenja predsjedniku RS Miloradu Dodiku 22. novembra, otkriva portal “Avaza”Ova informacija objavljena je i na stranici Suda BiH.Suđenje Dodiku počinje 22. novembra. Sud BiH

Zvanično suđenje Dodiku, kojeg je Tužilaštvo BiH optužilo za nepoštivanje odluka Kristijana Šmita (Christian Schmidt), visokog predstavnika u BiH počet će čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi.

Na ročištu za izašnjenje o krivici, Dodik je odbio da se izjasni i ustane. – Nisam razumio i shvatio na čemu je to zasnovano. Jedinu zakonodavnu aktivnost u BiH provodi Parlamentrana skupština i ne mogu da shvatim da oni otvaraju proces.

Ovo je politički proces kojim se žele obračunati s Republikom Srpskom i njenim predsjednikom – rekao je Dodik nakon ročišta.Mirsad Strika, sudija Suda BiH, vodit će proces protiv Milorada Dodika.Strika je izabran putem sistema za automatsko upravljanje predmetima.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH je, optužilo Dodika i Miloša Lukića, v. d. direktora “Službenog glasnika RS”, za nepoštivanje odluka visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt).

avaz.ba