More
  spot_img

  EURO VRIJEDI MANJE OD DOLARA: TO SE DESILO PRVI PUT U 20 GODINA


  Euro je prvi put u 20 godina manje vrijedan od dolara. Pao je na manje od 0,9990 prema dolaru, što znači da je jedan dolar vrjedniji od jednog eura.

  U odnosu na isti datum prošle godine, euro je u odnosu na dolar pao za petinu, a najjači kurs je bio 2008., kada je jedan euro vrijedio 1,60 dolara.

  Euro je uveden 1. januara 1999. i vrijedio je 1,19 dolara, nakon čega je pao ispod 1 dolara u januaru 2000. Do 2002. se ipak oporavljao, pa je od kraja te godine do nedavno bio jači od dolara, tj. jedan euro je vrijedio više od jednog dolara.

  EURO VRIJEDI MANJE OD DOLARA: TO SE DESILO PRVI PUT U 20 GODINA
  EURO VRIJEDI MANJE OD DOLARA: TO SE DESILO PRVI PUT U 20 GODINA

  Pad vrijednosti eura uzrokuju strah od recesije i visoke cijene energenata, ali i nevoljkost Evropske centralne banke da se bori s visokom inflacijom. Američki FED je pak borbu protiv inflacije počeo već u martu ove godine podizanjem referentnih kamatnih stopa, i do sada je proveo tri takva povećanja.

  Inflacija u SAD se u junu popela na rekordnih 9,1 posto, pa se očekuje da će FED nastaviti s politikom podizanja referentnih kamatnih stopa, a vjeruje se da će sljedeće podizanje biti veće od prijašnjih.

  Pad eura je dobra vijest za uvoznike u SAD, kojima će biti jeftinije uvoziti iz EU, i dobra vijest za izvoznike u EU, kojima će izvoz biti cjenovno konkurentniji. Isto vrijedi i obratno, izvoznicima u SAD će biti skuplje izvoziti u EU, a uvoznicima u EU skuplje uvoziti iz SAD. Procjenjuje se da će to pogoršati trgovinski deficit SAD.

  CRNA-HRONIKA.INFO  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci