EU odobrila vakcinu protiv majmunskih boginja

Vakcina danske biotehnološke kompanije Bavarian Nordic već je odobrena za prevenciju majmunskih boginja u SAD-u i Kanadi.

Evropska unija odobrila je upotrebu ove vakcine dan nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ovu bolest proglasila globalnom zdravstvenom krizom.

U saopćenju se navodi da je odobrenje došlo nakon “pozitivnog mišljenja” od Odbora za medicinske proizvode za ljudsku upotrebu (CHMP) prošle sedmice, i vrijedi u svim državama članicama EU, javlja Deutshe welle

“Dostupnost odobrene vakcine može značajno poboljšati spremnost nacija za borbu protiv novih bolesti, ali samo kroz ulaganja i strukturisano planiranje biološke spremnosti”, rekao je izvršni direktor Bavarian Nordica Paul Chaplin.

Imvanex je jedina vakcina koja je dobila odobrenje za prevenciju majmunskih boginja u Sjedinjenim Državama i Kanadi, a prethodno je bilo odobrena samo za liječenje malih boginja.

Prema Bavarian Nordicu, njihova vakcina je “vakcina protiv malih boginja koje se ne replicira” koje je razvijena u saradnji s vladom SAD-a.

EU odobrila vakcinu protiv majmunskih boginja
EU odobrila vakcinu protiv majmunskih boginja

izvor : jelah.info