Ermin Ljevo Ćera iz Konjica zadivljuje svojim umijećem: Od drveta napravio Stari most, Baščaršiju, Ćupriju

Ermin Ljevo Ćera iz Podorašca kod Konjica bavi se rezbarijom, drvorezbarstvom, a, osim toga, crta portrete i radove u kamenu. Još od djetinjstva je crtao mrtvu prirodu i kroz to saznao za konjičko drvorezbarstvo, što ga je zainteresiralo, a nakon obuke u firmi “Šipad drvorezbarstvo“ ostaje u radnom odnosu.

Zadovoljan reakcijama-

Rad s drvetom mi je i hobi i posao. Većinom radim kutije, peškune, lehve, prema željama i idejama mušterija. Nedavno sam radio stećak u kamenu, bilo je još nekoliko stolova koji su zahtijevali puno rada, u pitanju je duborez, prema ideji mušterije. S obzirom na to da je bila pandemija, zadovoljan sam reakcijama i rezultatima – rekao nam je Ljevo.

Prije dvije godine je organizirao izložbu u okviru Dana općine Konjic.- To sam napravio zahvaljujući organizatorima Aliji Koriću i glavnom direktoru Narodnog univerziteta Benjaminu Mušinoviću, ali i Orhanu Nikšiću na pozitivnom mišljenju o meni i radovima. Izložbu je otvorio načelnik Osman Ćatić. Pripremao sam je oko tri mjeseca, a bilo je oko 50 artikala za koje sam morao osmisliti razne motive, šare, morao sam rezati i skrojiti artikal.

Radio sam razne slike u drvetu i gipsu, npr. motiv Starog mosta u Mostaru, Baščaršije u Sarajevu, Ćuprije u Konjicu i druge – ispričao je Ljevo.Želja mušterijaAdvertisement0 seconds of 0 seconds Ovaj posao Ermina smiruje jer je slobodan i ima prostora za razmišljanje o detaljima.

Kako ističe, posao je interesantan jer se uvijek nešto može dodati.- Kreativnost i nije nešto važna, jer, pored moje mašte, postoje razne šare kao što su konjička šara, duborez, arapska šara. A oblici mogu biti po željama mušterije, zavisno od artikla – zaključio je Ljevo.

avaz.ba