Erdogan: Dobro znamo šta se dešavalo u Srebrenici i kako su evropske zemlje šutjele, kao što rade i sada

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u svom današnjem obraćanju govorio je o tome kako masakr kakav se događa danas u Pojasu Gaze je onakav kakav je bio i u Srebrenici 1995. godine.Erdogan je poručio kako se trenutno u Evropi ispisuje historija dvostrukih standarda, neprincipijelnosti i bezakonja.

Osim toga, naglasio se kako Nijemci danas plaćaju Holokaust u Drugom svjetskom ratu.”Danas vidimo da je ono što su radili protiv Jevreja u historiji vezalo noge evropskim zemljama i dovelo ih do tačke da se poriču. Šta ih tjera da ignorišu leševe beba poredane u redovima? Šta zasljepljuje Evropu pred bombama koje padaju na Gazu?

Kakav je ovo prehrambeni dug koji ih tjera da ignorišu ružne, neljudske masakre koji su toliko ružni da nisu ništa bolji od onoga što je tada učinjeno?”, pita se Erdogan.Zatim, podsjetio je na genocid u Srebrenici.”Znamo dobro šta se dešavalo u Bosni i Srebrenici u srcu Evrope u prošlosti i kako su evropske zemlje tada, kao i danas, šutjele i zatvarale oči pred masakrom”, istaknuo je Erdogan.

Za kraj, naveo je kako Turska nikome ne duguje i kako u prošlosti nisu napravili ništa što bi učinilo da se oni danas osjećaju postiđeno.”Stojimo tamo gdje smo stajali jučer, stojimo gdje stojimo danas i nastavit ćemo tako”, zaključio je turski predsjednik.

klix.ba