Duraković predložio da Srebrenica bude distrikt unutar RS-a, napali ga da opterećava novu vlast u BiH

Nakon što je potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković kazao kako je potrebno dodijeliti Srebrenici status posebnog distrikta unutar administrativne jedinice manjeg bh. entiteta, stižu i osude takve inicijative.

Naime, Duraković je još prije 16 godina bio predsjednik Inicijativnog odbora za poseban status Srebrenice, no ta općina je danas jedna od najnerazvijenijih u administrativnom sastavu RS-a.On je prije par dana u intervjuu za Faktor kazao kako Srebrenica zbog svoje prošlosti ima prvo na poseban status, na način na koji to ima i Distrikt Brčko.

Najavio je lobiranje za inicijativu te pokretanje pitanja dodjele statusa distrikta Srebrenici sa pozicije koju trenutno obnaša.Takvu najavu komentirali su političari iz RS-a naglašavajući kako smatraju da Duraković samo želi sebi dići rejting, no da zapravo samo diže tenzije.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić kazao je kako se takvim inicijativama samo dižu tenzije, a mišljenja je i da o takvim stvarima treba razgovarati sa predstavnicima uprave i lokalne samouprave u RS-u, a ne sa međunarodnom zajednicom.Stevandić je mišljenja i da Duraković na ovaj način “vrši pritisak na tek formirane organe vlasti u BiH u vezi sa temama za koje se zna da neće biti međusobne saglasnosti”.

“Mislim da će to samo opteretiti neku vrstu relaksacije u BiH koja je počela. Takvi pritisci neće doprinijeti boljem razumijevanju u BiH. Nijedno uslovljavanje neće ubrzati procese evropskih integracija niti relaksaciju odnosa unutar BiH”, kazao je Stevandić za Srnu.

Također, predsjednik srebreničke Organizacije porodica poginulih boraca Branimir Kojić kazao je da građani RS-a plaćaju porez kako bi Duraković primao platu te da treba da se izvine.

klix.ba