Nedjelja, 22 svibnja, 2022
More
  spot_img

  Dubok jaz između bogatih i siromašnih: BiH među najsiromašnijim zemljama u Evropi

  Dubok jaz između bogatih i siromašnih: BiH među najsiromašnijim zemljama u Evropi

  27.12.2021

  Istraživanja nevladinog sektora pokazalo je gotovo polovina građana u Bosni i Hercegovini živi na granici ili ispod granice siromaštva što nas svrstava među najsiromašnije zemlje u Evropi. Situacija je dodatno pogoršana zbog pandemije. Procjenjuje se da ćemo ovu godinu završiti sa 85.000 novosiromašnih. Za nadležne očigledno ovo i dalje nije alarmantan podatak.

  Dubok jaz između bogatih i siromašnih u BiH najbolje se vidi u redovima za besplatni obrok u javnim kuhinjama. U “Mozaiku prijateljstva” u Banjoj Luci dnevno se podijeli 700 obroka, vikendom 1.100. Podaci Ujedinjenih nacija prije pandemije pokazuju da u Bosni i Hercegovini svaki šesti stanovnik preživljava sa tri do pet maraka dnevno i živi u ekstremnom siromaštvu. Čak 800.000 građana mjesečno preživljava sa 90 do 150 maraka

  Ekonomski analitičari problem vide u tome što radnici u proizvodnji imaju do 40 posto manju platu od, kako kažu, politički podobnih radnika u javnom sektoru koji ništa ne stvaraju.

  – Da se visoki dohoci progresivno oporezuju, a da se popusti u oporezivanju nižih dohodaka i da se na taj način izvrši preraspodjela. To rade sve moralne vlade – kazao je Aleksa Milojević, ekonomski analitičar za BHRT.

  izvor// zosradio.ba/avaz.ba

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci