More
  spot_img

  Drugi put u istoriji cijene električne energije u Norveškoj pale ispod nule

  Cijene električne energije u dijelovima Norveške po drugi put u istoriji u ponedjeljak su pale ispod nule, a stanovnici južne Norveške ‘plaćeni’ su za korištenje električne energije jer proizvođači električne energije moraju platiti za prodaju električne energije kada su cijene negativne.

  Prema norveškom mediju E24, cijene električne energije u i oko Osla i Kristiansanda bile su negativne četiri sata u ranim satima ponedjeljka.

  Ovo je drugi put u istoriji da su cijene električne energije u Norveškoj pale ispod nule. Početkom jula cijene električne energije u Norveškoj postale su negativne na jedan sat. Tada su neki od razloga za prvi slučaj negativne cijene električne energije ikada bili puno snijega u planinama, ograničen izvoz električne energije i početak ljetnih odmora tokom kojih je norveška potrošnja energije niža od uobičajene, prenosi Russia Today.

  Nova negativna cijena električne energije do koje je došlo u ponedjeljak rezultat je obilnih kiša i vjetra posljednjih sedmica, kao i većeg uvoza nuklearne energije iz Švedske, rekli su analitičari za E24. Više od normalnih sezonskih temperatura također su doprinijele niskoj potražnji za električnom energijom na jugu Norveške.

  S dolaskom zime u ovu nordijsku zemlju očekuje se i rast cijena električne energije, rekli su stručnjaci.

  Norveška, najveći zapadnoevropski proizvođač nafte i plina, većinu električne energije generira iz hidroelektrana. Prema norveškoj kompaniji Statkraft, hidroenergija čini 99 posto ukupne proizvodnje električne energije u Norveškoj. Globalno, hidroenergija predstavlja otprilike jednu šestinu ukupne generirane opskrbe električnom energijom, kaže Statkraft.

  Prema državnim statističkim podacima, hidroelektrane su u septembru 2020. godine činile 91,2 posto proizvodnje električne energije u zemlji, zatim vjetroelektrane s udjelom od 7,1 posto i termoelektrane s 1,6 posto. Posljednja godišnja procjena statističke organizacije Norveške pokazuje da su hidroelektrane činile 95,0 posto proizvodnje električne energije u zemlji u 2018. godini.

  D. Hadžić

  biznisinfo

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci