fbpx
More

  Drugi dan protesta rudari poručuju: Ne odustajemo od svojih zahtjeva

  Rudari sedam rudnika u Federaciji BiH dočekali su jutro na otvorenom ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu i poručuju da ne odustaju od svojih zahtjeva. Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH Sinan Husić rekao je danas da je ovo trenutak u kojem “ne smiju biti poraženi”. Rudarima su se jutros pridružile supruge, ostali članovi porodica i građani koji se solidarišu s njima i nude im pomoć u vidu hrane, pića te im donose deke kako bi se ugrijali.

  Rudari traže stavljanje van snage pravilnika po kojem se visina osnovne plate kopača u jami sa sadašnjih 850 KM smanjuje na 570 KM, smjenu generalnog direktora Elektroprivrede BiH i direktora rudnika uglja u sastavu tog preduzeća, te utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM u rudarstvu u FBiH.

  Rudari su još jednom pozvali sve radnike i građane da im pruže podršku i pridruže im se u Ulici Hamdije Čemerlića. Ova ulica i danas je blokirana, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo jučer je saopštilo da oni neće ići u deblokadu.

  Vlada Federacije BiH je sinoć formirala pregovarački tim za razgovore sa predstavnicima rudara, ali rudari su odbili pregovore.

  Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH Sinan Husić poručio je danas da neće odustati od svojih zahtjeva i da je ovo trenutak u kojem “ne smiju biti poraženi”.

  Rudari su noć proveli okupljeni u manjim grupa oko zapaljenih vatri i ogrnuti ćebadima koje su im, uz tople napitke, donosili građani.

  Danas se očekuje razgovor sindikata i vlasti radi iznalaženja zajedničkih rješenja.

  Na noćašnjem sastanku u Vladi Federacije BiH, koji je sazvao premijer Fadil Novalić, formiran je pregovarački tim za razgovore sa predstavnicima rudara. Resorni ministar Nermin Džindić rekao je da su na sastanku analizirali svih osam zahtjeva sindikata, te zadužili novoformiranu radnu grupu da odmah uđu u pregovore.

  “Nekoliko zahtjeva sa njihovog spiska su logični i mi ćemo ih prihvatiti, neki nisu logični i trebamo razgovarati. Nemoguće je odjednom zamijeniti sedam direktora iz sedam rudnika. Doveli bi sistem do kolapsa”, rekao je Džindić.

  On je još jednom pozvao sve sindikate na razgovor i istakao da Federaciju BiH ne smiju dovesti u situaciju da se ugrozi snabdijevanje električnom energijom.

  bhrt.ba

  Istaknuto

  Tešanj Connected – brže i lakše do posla sa nama

  Uz najnoviju platformu do lakšeg i bržeg zapošljavanja, Tešanj Connected! Šta je Tešanj Connected?

  Najnovije vijesti

  Ova opština je “ekonomski tigar”: Nezaposlenost smanjili za 31 posto za jednu godinu

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); U opštini Derventa je na kraju septembra ove...

  Nove cijene goriva u BiH!

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Cijene goriva u Bosni i Hercegovini konačno su u...

  Hamdija oštetio ‘NLB leasing’ za više od 600.000 KM – dobio dvije godine uslovno

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Sud Bosne i Hercegovine donio je presudu kojom je...

  Pronađeno tijelo i drugog turskog radnika u mjestu Hanovi

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Danas je na lokalitu Hanovi u rijeci Bosni pronađeno...

  Slične vijesti