Subota, 25 lipnja, 2022
More
  spot_img

  Dr. Dujsić: ”Moguće obavljanje komercijalnih seroloških testiranja u Domu zdravlja Tešanj!”

  Epidemiološka situacija u Tešnju ponovo je poprimila neželjenu putanju, i činjenica je da otpočetka pandemije koronavirusa trenutno imamo najveću zabilježenu brojku oboljelih na području općine. Proteklih dana, mogle su se čuti razne informacije o novozaraženima, a precizno  i detaljno o svemu govorio je jutros za ZOS radio dr.Amir Dujsić, direktor DZ Tešanj.

  ”Mi u Tešnju imamo 14 oboljelih trenutno, od početka pandemije bilo ih je 18, a ovih 14 je smješteno na liječenje u KB Zenica. Javnost je upoznata da se radi o zaraženoj iz jedne lokalne firme. Na osnovu toga testirani su prvi kontakti pa smo imali još nekoliko pozitivnih i sada se postupa prema protokolima higijensko-epidemiološke službe.Ono što je jako bitno da kažem, radi javnosti, nema potrebe za bilo kakvom panikom. Situacija je, možemo reći stabilna i pod kontrolom naše HE službe”- kazao je za ZOS radio dr. Dujsić.

  Ipak dr. Dujsić je kroz razgovor pojasnio da se stanovnici Općine Tešanj moraju znatno više pridržavati preporučenih mjera, te da obavezno nose zaštitne maske i drže socijalnu distancu. Naglasio je da je posebno bitno da se prilikom posjete ljekaru govore tačne informacije. Direktor Dujsić se osvrnuo i na nedavno dobivenu dozvolu Opće bolnice Tešanj za izvođenje PCR testiranja, te kazao kako je to od posebne važnosti i u budućem radu.

  ”Mogu vam potvrditi da se samo čeka dostavljanje dovoljnog broja testova kako bi ova laboratorija počela sa radom. Pored PCR testova koje ja očekujem da će Opća bolnica početi raditi do kraja sedmice, u laboratoriji DZ Tešanj moguće će biti i komercijalno testiranje na antitijela o čemu će javnost biti detaljno upoznata tokom naredne sedmice. Cijena serološkog testiranja na antitijela u DZ Tešanj je 30 KM,i mogu garantovati da je to najniža cijena među svim onima koji rade ovo testiranje.”-pojasnio je direktor Dujsić.

  Navedene informacije bi značile da bi od iduće sedmice Tešanj moga imati zatvoren krug testiranja kroz obje vrlo pouzdane metode, što bi zasigurno omogućilo lakše kontrolisanje zaraze i u krajnjem slučaju veću sigurnost za građane Općine Tešanj.

  Rifa Vilašević/Belma Hasanbašić

  zosradio.ba

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci