Dr. Amir Dujsić: ”Epidemiološka situacija u Tešnju ohrabrujuća!”

Ukoliko epidemiološka i zdravstvena situacija na nivou ZDK ostane na trenutnom nivou, jučer je najavljeno da se nakon 26. maja može očekivati i normalizacija rada zdravstvenog sektora na nivou kantona. Direktor Doma zdravlja Tešanj dr. Amir Dujsić je za ZOS radio kazao da je već prošle sedmice broj usluga koje pruža ova ustanova povećan za oko 30% u odnosu na protekli period.

‘U toku naredne sedmice, ukoliko ostane stabilna epidemiološka situacija, imati ćemo jasne smjernice od naše higijensko-epidemiološke službe za daljnji rad i osoblja zdravstvenih ustanova i ponašanja pacijenata ubuduće.Međutim, ne smijemo se zavaravati. Sa normalizacijom zdravstvenog sektora neće biti ništa isto kao što je bilo, recimo, u januaru mjesecu. Morati ćemo se pridržavati mjera koje su nam propisane i od Svjetske zdravstvene organizacije i od nadležnih ministarstava”-istakao je direktor Dujsić za ZOS radio.

Mjere će kako pojašnjava idalje podrazumijevati obavezno nošenje maski i od strane pacijenata i od osoblja i socijalno distanciranje u čekaonicama. Organizacijom rada, i naručivanjem pacijenata  spriječiti će se gužve koje su bile česte u hodnicima porodičnih ambulanti, a sve kako bi se zdravstvena situacija idalje držala pod kontrolom. Kada je upitanju kako kaže, ohrabrujuća epidemiološka situacija u Tešnju i kontakti sa susjednim Općina u kojima je veći broj zaraženih, Dujsić ističe da trebamo biti na oprezu, ali zadovoljni.

”Ja volim istaći da nije samo Maglaj prijetnja Tešnju, možda samo u ovom zadnjem periodu, ali mi imamo dosta zaraženih i na području Doboja i Teslića. Mi u Domu zdravlja i Bolnici u Tešnju svako jutro imamo uposlenike koji dolaze sa tog područja. Zbog ovakve situacije mi smo bili na velikom oprezu, i čini mi se da smo bilo dosta uspješni u očuvanju zdravlja naših radnika, a samim time i pacijenata.”- kazao je dr. Dujsić.

Najavljena normalizacija rada u narednom periodu bi značila i da će mjesne porodične ambulante krenuti sa svojim radom, što će biti velika olakšica i za Dom zdravlja, ali i za korisnike usluga.

Belma Hasanbašić/zosradio.ba