More
  spot_img

  Donjim Vakufom prodefilovali bajraktari i konjanici


  U okviru ovogodišnje manifestacije 512. dani Ajvatovice u Donjem Vakufu danas poslijepodne dočekano je oko 280 konjanika koji su u ovaj grad pristigli sa raznih strana kako bi nastavili put prema Pruscu, gdje će sutra ujutro prisustvovati prozivci zajedno sa bajraktarima, a nakon toga uputiti prema platou Ajvatovice.

  Donjim Vakufom prodefilovali bajraktari i konjanici
  Donjim Vakufom prodefilovali bajraktari i konjanici

  Uz učešće turskog vojnog orkestra “Mehter”, glavnom ulicom u Donjem Vakufu prodefilovali su konjanici iz Prusca, Bugojna, Doboja, Kozarca, Zvornika, Vlasenice, Novog Travnika, Donjeg Vakufa, Mostara, Živinica i Srebrenice.

  Donjim Vakufom prodefilovali bajraktari i konjanici

  Muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović na samom je početku predao bajrak Salihu-ef. Arslanoviću iz Karaule.

  Među konjanicima bio je i Sabahudin Kadić iz Donjeg Moštra kod Visokog, koji je iz Australije došao sa svojom suprugom.

  – Ovo je događaj na kojem smo morali biti prisutni. Ovogodišnja Ajvatovica organizovana je u najljepšem svjetlu – kazao je Kadić.

  Među konjanicima bilo je i puno mladih, a građani Donjeg Vakufa svojim su prisustvom i aplauzima uveličali ovaj događaj.

  Večeras će u haremu džamije Hasana Kafije Pruščaka u Pruscu nakon akšam-namaza biti održan i vjerski program, u okviru kojeg će predavanje održati glavni imam Medžlisa Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić. Ostatak programa i tradicionalni zikir izvest će hor imama Medžlisa Sarajevo i Tarikatski centar.

  Sutra će konjanici tradicionalno krenuti ispred Handanagine džamije u Pruscu prema Ajvaz-dedinoj stijeni. Nakon prolaska kroz stijenu i učenja dove, na platou Ajvatovice bit će održan svečani program manifestacije čiji je moto “Tradicija, identitet, domovina”

  FAKTOR  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci