DOLAZI NAM ZIMA. NA ŠTO ĆETE SE VI GRIJATI?

Cijene ogrjeva u Bosni i Hercegovini su u konstantnom porastu. S obzirom na iznose plata i penzija, ogroman broj građana ove zime neće moći zagrijati domove.

DOLAZI NAM ZIMA. NA ŠTO ĆETE SE VI GRIJATI?
DOLAZI NAM ZIMA. NA ŠTO ĆETE SE VI GRIJATI?

U toku 2021. godine cijena peleta kretala od 300 do 330 KM po toni. U aprilu je bilo moguće pronaći tonu peleta za 480 KM. Već u maju cijena peleta je bila 640 KM po toni.

Za poskupljenje peleta nadležni navode više razloga: od poskupljenja goriva, materijala za mašine koje se koriste u proizvodnji, ali kao ključni se može izdvojiti povećanje potražnje na tržištu Evropske unije.

Vlasti na državnom nivou su na poskupljenje peleta pokušale reagovati time što su uveli zabranu izvoza nekih drvnih sortimenata uključujuči i pelet na tri mjeseca.

Ispostavilo se da ograničenje izvoza na tri mjeseca nije dovelo do snižavanja cijene jer su proizvođači procijenili da im je isplatnije pelet ostaviti u skladišta i sačekati evenutalni nastavak izvoza.

Kada je riječ o cijeni iscijepanih orjevnih drva, cijena iznosi 165 KM po metru. Drveni ugalj lignit košta 195 KM, a mrki kameni ugalj 285 KM po toni.

Razgovarali smo sa nekoliko građana o tome kako će se grijati ovu zimu.

“Meni treba pola penzije za metar drva, vi mi recite kako da pokrijem sve troškove. Ovo je katastrofa, država ne brine o svojim ljudima“, kazao je penzioner (68) iz Sarajeva.

“Neki dan sam platio tonu peleta 800 maraka, a bit će i skuplje. Cijelu godinu štediš i opet ti ne može biti da zimu preživiš. Našim političarima je bitno ko je dobio, a ko izgubio izbore. Obični ljudi nemaju ništa od toga ko god da je”, smatra Mustafa (57).

Jedna od mjera u Kantonu Sarajevo u cilju pomoći stanovništvu je odluka Vlade Kantona Sarajevo da za novembar i decembar subvencionira povećanje troškova energenata za oko 39.000 građana Kantona Sarajevo koji primaju minimalnu penziju, 2.500 korisnika socijalne pomoći i 1.500 osoba iz reda boračke populacije.

Mnogi bh. građani okreću se grijanju na struju, jer kako kažu, to im je isplativije.

Neizvjesno je i koliko će koštati plin s obzirom na najnovija dešavanja u Ukrajini, a naša zemlja ovaj energent uvozi samo iz Rusije.

CHI