Dok naši radnici odlaze iz BiH, najavljena zamjena iz Pakistana, Indije, Bangladeša i Nepala

Od države koju napuštaju Bosnu i Hercegovinu zbog niske cijene rada, dogurali smo do toga da moramo dovoditi strane radnike u našu zemlju.Prema prošlogodišnjim podacima udruženja poslodavaca u oba entita, u BiH nedostaje oko 30.000 radnika, posebno u proizvodnim djelatnostima.

Najtraženija zanimanja u BiH su trgovci, konobari, bravari, zavarivač, telefonist – call centar operater, kuhari, vozači kamiona, zidari, CNC operateri, stolari, tesari, krojači, armirači, elektrotehničari jer radnici sa ovim zanimanjima nezadovoljni visinom plaća odlučili su da rade u inostranstvu gdje imaju znatno bolje uvjete za život.

Prilikom dovođenja stranih radnika dosta se zapinje na izdavanju viza, gdje postupak u našim ambasadama recimo u Pakistanu i Indiji traje po nekoliko mjeseci – pojašnjava Smailbegović.

I dalje je na prvom mjestu, prema tvrdnji našeg sagovornika, nedostatak građevinskih radnika u BiH, zatim industrijska oblast koja se odnosi na proizvodnju u tvornicama. Uslužni sektor je deficitran, to su konobari, spremačice, kuhari, vozači.- Spisak nedostajućih radnika sve brže se širi i moramo se navikavati na sve veći broj stranih radnika u BiH.

Još se na dovođenje stranih radnika negativno gleda. Trenutno imamo najviše stranih radnika iz Turske, pogotovo u građevinskom sektoru. Očekujemo dolazak radnika u BiH iz Indije, Pakistana, Bangladeša, Nepala, Filipina, Indonezije i nama je važno da oni rade kod nas četiri-pet godina – ističe Smailbegović.

Saša Ačić, direktor Unije poslodavaca Republike Srpske, kaže da je za ovaj entitet odobreno 1.400 radnih dozvola za strance, a 400 je već došlo, dok je za Federaciju BiH odobreno 2.500 radnih dozvola.- Očekujemo da će kovote u BiH za dovođenje stranih radnika u ovoj godini biti ispunjene.

Ako bude bilo potrebe, imamo obećanje institucija u BiH da će se povećavati kvote radnih dozvola za strane radnike. U RS-u su potrebni radnici svih vrsta zanimanja, od pomoćnih radnika, nekvalifikovanih i polukvalifikovanih radnika u brojnim oblastima, a najviše nam trebaju radnici u građevinarstvu, poljoprivredi, ugostiteljstvu… Očekujemo u narednim godinama da će nam trebati sve više stranih radnika imajući u vidu tešku situaciju na tržištu rada. Naši radnici odlaze u Sloveniju, Srbiju i Hrvatsku i naravno u druge zemlje Evropske unije – kaže Ačić.

Faktor.ba