Dok BiH trese stambena kriza, sve se svodi na famozne subvencije: Forsiraju se privatni investitori, o javnim stanovima za najam ni riječi

Uz brojne krize, u BiH je prisutna i ona stambena, jer zbog prenapuhanih cijena nekretnina do stana mogu doći samo oni s dubokim džepovima.I dok se cijene na tržištu nekretnina u BiH ne smiruju, već, naprotiv, pogotovo u gradovima gdje je potražnja znatno veća od ponude, samo „bujaju“, dotle se stambena politika svela na subvencioniranje, i to mladima koji kupuju svoje prve nekretnine.

Prva nekretninaDruge kategorije, poput, naprimjer, samohranih roditelja su isključene iz te priče, a kako uostalom funkcioniraju ti procesi, pokazalo se nedavno u Sarajevu, gdje su mladi, nezadovoljni iznosom subvencija, izašli na ulice.

U Mostaru će, naprimjer, mladi ove godine prvi put imati pravo na subvencije, i to s gradskog nivoa vlasti, a kantonalne, prema posljednjim informacijama, pripremaju, također prvi put, takvu odluku.- Razlozi zbog kojih idemo u ovom smjeru su potražnja stanova i generalno porast inflacije, cijena, svega.

Mladi bračni par u Mostaru s prosječnim primanjima u ovoj državi vrlo teško može realizirati svoju prvu nekretninu. Razmišljamo razne modele, a ova subvencija bila je jedan od najlakših modela za ovu godinu – izjavio je Mario Kordić, gradonačelnik Mostara.

Međutim, naglasio je i da razmišljaju o mogućnosti priuštivih stanova po posebnim cijenama, ali da ta priča, u koju će se Grad Mostar uključiti, zahtijeva ozbiljnu logistiku.Nije precizirao je li riječ o javnim stanovima u dugoročnom najmu ili onima za najam s mogućnošću otkupa, ali brojni različiti stambeni modeli postoje u većini evropskih zemalja, koji su i određeno rješenje za nekontrolirani rast cijena, no ne i u BiH.

Loš sistemDino Osmanbegović, finansijski stručnjak za prodaju nekretnina, kaže da se kod nas forsiraju privatni investitori, dok je, s druge strane, na sceni nedoraslost ukupnog sistema i politike i strukture vlasti, ali i administracije u vezi s provođenjem stambenog modela poput izgradnje javnih stanova.Osmanbegović: D

ržava da investira. Facebook- Da se razumijemo, taj projekt, odnosno takva iskustva ima cijela Evropa, ali i nije to baš jednostavno. To bi trebalo osmisliti u principu da država investira i da, na neki način, povoljno da na otplatu, po kriterijima, izabranim korisnicima koji će to vremenom otkupiti.

Jer nije država, da tako kažem, predodređena da bude vlasnik stanova u kojima će ljudi živjeti – kazao nam je Osmanbegović.

avaz