Dodikova odbrana zatražila odgodu ročišta jer ima zakazan put u Mađarsku

Odbrana Milorada Dodika zatražila je odgodu ročišta u Sudu BiH jer predsjednik RS-a u srijedu ima zakazan sastanak u Mađarskoj, potvrđeno je za Klix.ba.Dodik je nedavno na pitanje da li će se odazvati narednom ročištu kazao da će ta odluka biti donesena u dogovoru sa njegovim timom odbrane

.Iznenada, advokat je uputio zahtjev za odgodu ročišta koje je zakazano 22. novembra, jer Dodik ima zakazane sastanke u Mađarskoj.”Poziv Ambasade BiH u Mađarskoj Dodiku dostavljen je 17. oktobra, to znači prije nego što je Sud zakazao glavni pretres”, rečeno je iz Dodikovog tima odbrane.

Optužnica tereti Milorada Dodika i Miloša Lukića za nepoštivanje odluka Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR).Za ovo krivično djelo je predviđena kazna od pola godine do pet godina zatvora iako mnogi već sada smatraju da bi Dodiku mogla biti izrečena uslovna kazna čime bi ostao na slobodi, ali ne bi smio ponoviti krivično djelo za koje se sada tereti.

Podizanje optužnice rezultat je pokušaja vlasti RS-a da donošenjem posebnog zakona u entitetskom parlamentu tokom juna blokiraju provođenje presuda Ustavnog suda BiH.Taj je zakon, koji je Narodna skupština RS-a donijela 27. juna, Schmidt poništio nekoliko dana kasnije koristeći svoje ovlasti.

Međutim, ukaz je objavljen u Službenom glasniku, a Miloš Lukić kao v.d. direktora ga je objavio nakon Dodikovog potpisa.

Klix