More
  spot_img

  Dodik u Rusiji: Ovdje sam jer mislim da je to dobro za RS


  Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik boravi u Sankt Peterburgu gdje će učestvovati na Međunarodnom ekonomskom forumu.

  Dodik je za RTRS izjavio da je ovo jedan od najvećih svjetskih ekonomskih foruma, posebno danas kada se održava u svjetlu sukoba u Ukrajini.

  – Ovdje će biti prisutno 70-80 predstavnika država i vlada, najznačajnijih kompanija iz dijela svijeta koji ne pripada Zapadu, jer je Zapad to očito bojkotovao.

  Mi, shodno našoj politici da ne želimo da budemo dio koji će podržavati i hvaliti ili nekoga osporavati, jednako želimo da budemo prisutni i budemo dio foruma koji treba da da odgovore na mnoge izazove u svijetu – kaže Dodik.

  “Mi samo razgovaramo u normalnom tonu”

  Ističe i da je došao u Sankt Peterburg da sasluša one koji imaju šta da kažu, izrazivši zadovoljstvo što će već sutra biti u prilici da se sastane s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejem Lavrovim.

  – Radujem se što smo u prilici da nastavimo naše razgovore od ranije. Oni nemaju nikakvu špekulaciju, sve ono što su neki tvrdili prije dva-tri mjeseca promašili su.

  Mi samo razgovaramo u normalnom tonu kako stabilizovati naše odnose, pojačati projekte vezane za izgradnju gasovoda, dvije elektrane na gas, te o tome kako ojačati naše napore da sarađujemo na kulturnom i ekonomskom, kao i drugim nivoima – istakao je Dodik.

  Naglašava da je saradnja imperativ, bez potrebe da bilo kome daje objašnjenja o tome.

  – Danas sam pozivan nekoliko puta, neki su me pitali otkud ja tu, zašto sam tu. Јa sam tu naprosto jer je to moja volja i jer mislim da je to dobro za RS i naš narod.

  Važno je da budemo ovdje i pokažemo naše pripadanje vrijednostima koje su vezane za ekonomiju i ekonomsku stabilnost i to je sve što želimo i drugima – naveo je Dodik.

  Turska je važna zemlja regiona

  Potcrtava da je veoma važan i sastanak koji je imao u nedjelju u Briselu sa evropskim zvaničnicima, kao i jučerašnji sastanak sa ministrom vanjskih poslova Turske Mevlutom Cavusogluom.

  – Turska je važna zemlja regiona. I ovjde ćemo sa turskim i drugim prijateljima razgovarati o tome kako našu saradnju razvijati, to je moja obaveza i dužnost.

  Raduje me da se na najvišem mogućem nivou se sretenem u par dana sa Šarlom Mišelom, Žosepom Boreljom, Čavušogluom, sutra sa Lavrovim, prekosutra sa predsjednikom Rusije Vladmirom Putinom. Predviđen je i sastanak sa nekoliko predsjednika i premijera drugih država – rekao je on.

  Dodik je istakao da na svim ovim sastancima želi da pošalje “poruku o stabilnosti koju želimo da gradimo i saradnji koju želimo da imamo”.

  Na forumu državnici iz 70 zemalja

  Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu otvoren je danas, a na njemu učestvuju državnici iz 70 zemalja.

  Forum svake godine prima predstavnike iz više od 140 zemalja i organizatori tvrde da ni ova godina neće biti izuzetak.

  Prisutno je oko 2.000 učesnika i 1.000 direktora kompanija.

  Plenarna sjednica foruma zakazana je za petak 17. juna, na kojoj će učestvovati ruski predsjednik Vladimir Putin, nakon čega je planirani susret Putina i Dodika.

  Predsjednik Rusije dat će na plenarnoj sjednici 25. Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu ocjene o situaciji u globalnoj politici i ekonomiji.

  Dodik u Rusiji: Ovdje sam jer mislim da je to dobro za RS
  Dodik u Rusiji: Ovdje sam jer mislim da je to dobro za RS

  izvor : vijesti.ba  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci