Dodik traži formiranje široke koalicije kako bi “odbranio RS” izmjenom entitetskog ustava

Predsjednik Republike Srpske danas je govorio o važnosti formiranja široke koalicije zbog potrebe za dvotrećinskom većinom u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Takva većina, potrebna je za usvajanje novog Ustava tog entiteta.

Dodik je napomenuo da u RS-u postoji apsolutno političko jedinstvo vladajuće koalicije koja pokazuje “sposobnost da sinhronizovano djeluje”, ali je istakao važnost formiranja široke koalicije koja treba obezbijediti dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini.Istakao je i da će uraditi sve kako bi se RS-u “vratile nadležnosti bez obzira na kritike da je to secesija” što je jedino moguće novim ustavnim rješenjem.

Ustav RS-a definira da nacrt promjene Ustava utvrđuje NSRS većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika, a prijedlog da se pristupi promjeni Ustava RS-a može podnijeti upravo Dodik, Vlada RS-a ili najmanje 30 poslanika u NSRS-u.Promjena ustava je usvojena ukoliko za nju glasa najmanje dvije trećine od ukupnog broja poslanika i većina članova iz Vijeća naroda iz svakog konstitutivnog naroda.

Tako je jasna Dodikova današnja najava da u suštini traži širu koaliciju kako bi bio siguran da će izmjene Ustava RS-a biti usvojene.Već ranije najavljene izmjene Ustava RS-a temelje se na Deklaraciji NSRS-a iz 2021. godine.U toj deklaraciji se govori o tome da BiH “nema ustavnopravni kontinuitet”, da je RS “entitet srpskog naroda” i tada je zadužen upravo predsjednik manjeg bh. entiteta da u saradnji sa Vladom RS-a pripremi tekst novog ustava koji će u sebi imati inkorporirano sve ono što u RS-u smatraju da su nadležnosti “prenesene na državu”.

Podsjetimo da je baš jučer Dodik uputio pismo Vladi RS-a u kojem objašnjava svoj stav da Dejton “nije odredio unutrašnji kontinuitet Republike BiH”.Dodik je pisao i o odlukama Ustavnog suda ističući da je odluka o konstitutivnosti naroda na prostoru cijele BiH, rezultat preglasavanja sudija “iz reda Srba, ponekad i Hrvata”, što je u vezi sa ranije najavljenim ukidanjem Vijeća naroda.

Predsjednik RS-a traži od Vlade da se razmotri “progon i kažnjavanje kao odmazda prema RS-u” u kontekstu osnovanosti krivičnog djela neizvršavanja odluka Ustavnog suda BiH.

Dodik u pismu govori i o “pravu naroda na samoopredjeljenje” što je sintagma koju smo u prošlosti imali priliku čuti samo u secesionističkim retorikama koje su namjeravale rasparčati BiH.

Na to, kao i na većinu opasnih izjava lidera SNSD-a još niko od političara koji su, između ostaloga i njegovi koalicioni partneri na niovu BiH, nije reagirao.

klix.ba