More
  spot_img

  Dodik se povukao: Odgađa se prijenos nadležnosti i pruža podrška misiji EUFOR-a u BiH


  Dodik se povukao: Odgađa se prijenos nadležnosti i pruža podrška misiji EUFOR-a u BiH
  Dodik se povukao: Odgađa se prijenos nadležnosti i pruža podrška misiji EUFOR-a u BiH

  Na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a, na kojoj se razmatra informacija o odnosima između Rusije i Zapada i ulozi Bosne i Hercegovine u tome usvojeni su zaključci vladajuće većine.

  Za predložene zaključke glasalo je 48 poslanika protiv nije bio niko, a šest je bilo suzdržanih.

  U zaključcima koje je predložila većina u NSRS-u, između ostalog, traži se da se za još šest mjeseci odloži neustavno prebacivanje nadležnosti sa države BiH na entitete.

  Također, izražena podrška produženju Misije EUFOR-a “Althea” u Bosni i Hercegovini. Između ostalog, traži se od predstavnika iz RS-a u institucijama BiH da glasaju protiv uvođenja sankcija Rusiji, kao i to da BiH ostane neutralna u napadu Rusije na Ukrajinu.

  U obrazloženju zaključka o odlaganju primjene zaključaka NSRS-a od 10. decembra prošle godine, stoji da se to radi kako bi se “izbjeglo usložnjavanje vanjskopolitičke situacije”.

  “Primjena Zaključaka u vezi sa Infomacijom o prenosu nadležnosti sa RS na nivo BiH, od 10. decembra 2021. godine, odlaže za šest mjeseci kako bi se izbjeglo dodatno usložnjavanje spoljnopolitičke pozicije RS u složenim geopolitičkim okolnostima”, stoji u obrazloženju odluke.

  Podsjećamo sve zaključke predložili su klubovi poslanika SNSD-a, SP-a, DEMOS-a, US-a, NPS-a i NDP-a i oni glase:

  • Narodna skupština Republike Srpske usvaja Informaciju o međunarodnoj, političkoj i sigurnosnoj situaciji – mjestu i ulozi Republike Srpske.
  • Republika Srpska ostaje opredijeljena za očuvanje mira u BiH i regiji kroz suradnju na regionalnim integracijskim i sigurnosnim inicijativama, te podržava uključivanje BiH u Inicijativu za otvoreni Balkan.
  • Republika Srpska opredijeljena je za poštivanje, pridržavanje i provedbu Daytonskog sporazuma, kao i za integraciju BiH i Republike Srpske u Europsku uniju, poštujući načelo međusobnog uvažavanja, te smatra da su ova dva procesa kompatibilna i komplementarna.
  • Narodna skupština Republike Srpske navodi da je odlučivanje o sukobu Rusije i Ukrajine u nadležnosti Predsjedništva BiH te da Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji.
  • Vođenje vanjske politike BiH u nadležnosti je Predsjedništva BiH i samo odluke donesene konsenzusom i na ustavni način u Predsjedništvu BiH mogu se smatrati službenim stavom BiH o vanjskopolitičkim pitanjima, te se shodno tome osuđuje jednostrano djelovanje. i djelovanje predstavnika institucija BiH.
  • Narodna skupština Republike Srpske traži od predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH da glasaju protiv uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji i da zagovaraju neutralan stav BiH i Republike Srpske u rusko-ukrajinskom sukobu.
  • Narodna skupština Republike Srpske smatra da je misija ALTEA neophodna radi očuvanja mira i stabilnosti i da treba ostati u BiH u skladu s mandatom koji joj je dat rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.
  • Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu Republike Srpske da poduzme sve mjere kako bi svim građanima Republike Srpske osigurala dovoljnu količinu hrane, energije i električne energije, te ublažila inflatorni utjecaj na životni standard građana Republike Srpske. građana.
  • Narodna skupština Republike Srpske napominje da je primjena Zaključaka u vezi sa Informacijom o prijenosu nadležnosti sa Republike Srpske na razinu BiH, od 10.12.2021. godine, odgođen za šest mjeseci kako bi se izbjeglo dodatno kompliciranje vanjskopolitičkog položaja Republike Srpske u složenim geopolitičkim okolnostima.
  • Ovi zaključci stupaju na snagu dan nakon donošenja.
  • KLIX


  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci