Dodik: SDA je preko OSA-e vrbovala značajan broj Srba da sistem podrede sebi

5Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je da ima dobru saradnju sa strankama koje čine vladajuću strukturu na nivou BiH, ocijenivši da je uloga SDA u BiH maligna jer je radila na stvaranju sistema koji je trebao sve da podredi njima.

SDA je takve stvari radila preko Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH u kojoj je bio znatan broj Srba koje su oni vrbovali, plaćali, pružali usluge i drugo. Uloga SDA je bila upravo ta i to smo gledali. Politički gledano, to je išlo i na štetu Bošnjaka”, rekao je Dodik gostujući u emisiji Telering.

Dodao je da mu novi ljudi koji su došli nisu nepoznati, te da nisu nepoznati ni njihovi odnosi.”Retorički gledano, ima tu nekih dobrih stvari koje možemo da čujemo i različitosti od prethodnih”, kazao je Dodik.Politički gledano, ističe on, to je skoro ista politika koja neće da uvaži slovo Dejtona i Ustav.”Oni i dalje govore apstraktno o BiH umjesto da pokušaju da kažu ‘hajde da vidimo šta je ovde zakonito, šta je ustavno’ pa da nas pridobiju da pričamo o tome”, rekao je Dodik.

Osim toga, on je ranije danas govorio o radu Obavještajno-sigurnosne agencije, politici SDA-a i Bakira Izetbegovića.”Ja sam dobio izbore i to 12 puta za redom. To što se njemu ne sviđa i što je on ogorčen na svoju poziciju to je njegova stvar. Također, dok smo na razini BiH pokušali napraviti zajednički pristup nismo uspjevali jer imaju skrivene i tamne namjere.

Oni su instruirali Obavještajnu službu koja je trebala potpuno devalvirati srpski i hrvatski nacionalni pristup organima u BiH, i to putem potkupljivanja i kako bi se donosile odluke isključivo u svrhu SDA”, rekao je Dodik.Dodao je da je Izetbegović upravo zbog toga eliminisan iz vlasti.”Kada sam govorio ranije da ćemo mi odlučiiti ko će u vlast, to se tako i dogodilo.

Nismo njega htjeli. Mada, njegovi međunarodni prijatelji su jaukali da SDA uzmemo. On je politički luzer i nema namjeru da se s njim raspravljam”, rekao je Dodik.

klix.ba