Dodik rekao da su banjalučki novinari možda sami sebi oštetili aute, oglasili se iz Delegacije EU

Nakon što je jutros dvojicu banjalučkih novinara na parkingu zatekla neprijatna slika njihovih oštećenih automobila, predsjednik RS-a Milorad Dodik kazao je kako postoje indicije da su to sami uradili. Ostatak javnosti pak oštro osuđuje ovaj napad.

On je u izjavi za novinare osudio događaj, ali je rekao da postoje neke indicije da su sami iscenirali oštećenje vozila. Nakon toga je kazao kako nema potrebe da se novinari osjete ugroženi što je zazvučalo prilično apsurdno u ovom trenutku.

Javnost te mnoge organizacije su osudile napad na novinare Aleksandra Trifunovića i Nikolu Moraču, a oglasila se i Delegacija EU u BiH koja je to nazvala izuzetno zabrinjavajućim.”

Ovi napadi predstavljaju još jedan primjer teških uslova u kojima rade novinari u Bosni i Hercegovini i neprijateljskog okruženja koje postoji za slobodu medija u zemlji”, naveli su.

Ured EU u BiH od vlasti RS-a očekuje brze institucionalne i pravosudne mjere.”Također očekujemo od vlasti RS-a da provedu mjere za jačanje slobode medija i sprečavanje sličnih incidenata u budućnosti.

Nadalje, od najviših zvaničnika RS-a očekujemo da se suzdrže od neprimjerenih komentara koji doprinose stvaranju okruženja straha za novinare”, kazano je.Novinarska profesija u RS-u je dodatno ugrožena posljednjom najavom kriminalizacije klevete, ali to definitivno nije jedina opasnost po medije u tom entitetu.

Upravo novinar Morača kojem je oštećen automobil je dobio prijetnje od policije da će mu konačno stati u kraj, a u stanici je završio jer je pisao o seksualnom prijestupniku koji je pušten na slobodu.Iz Delegacije EU ponavljaju da je sloboda izražavanja temeljni principi i vrijednost koja se očekuje od svake zemlje s perspektivom članstva u EU.”U svakom demokratskom društvu, novinari moraju biti u mogućnosti da obavljaju svoj važan posao bez straha ili zastrašivanja.

Garantovanje slobode izražavanja i medija i zaštita novinara su među 14 ključnih prioriteta za Bosnu i Hercegovinu, kako je navedeno u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu zemlje za članstvo u EU.

Za napredak na evropskom putu, neophodni preduslovi uključuju jačanje slobode izražavanja i slobode medija, kao i osiguranje odgovarajućeg institucionalnog odgovora na prijetnje novinarima”, zaključili su iz Delegacije EU u BiH.

klix.ba