Dodik poručio: Svi koji mogu, a ne dođu na proteste 25. oktobra su protiv RS

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da su protiv RS svi oni građani ovog entiteta koji mogu, a neće doći na miting vladajućih stranaka 25. oktobra u Banjoj Luci.

Dodik poručio: Svi koji mogu, a ne dođu na proteste 25. oktobra su protiv RS
Dodik poručio: Svi koji mogu, a ne dođu na proteste 25. oktobra su protiv RS

– Proteklih dana mnogo ljudi od mene tražilo da se održi miting kako bi narod izrazio svoju volju. . Oni koji mogu da dođu, a neće protiv su RS – rekao je Dodik u Višegradu, prenosi RTRS.

On je najavio da će na tom mitingu biti donijeti određeni stavovi, koji će biti smjernice za politiku u narednim godinama, dodavši da će se raditi “na jačanju subjektiviteta RS i vraćanju nadležnosti za izbore na entitetski nivo”.

– To znači da će izborni zakon RS dati pravo da RS putem izborne komisije provodi lokalne, kao i izbore za Narodnu skupštinu i predsjednika RS, a ne CIK koji inače po Ustavu nema to pravo – naveo je Dodik.

Dodao je da “neki iz (opozicione stranke) SDS-a i PDP-a potrudili da suvereno pravo naroda da odlučuje na izborima prenesu nekim neodgovornim ljudima u Sarajevu, koji se loše odnose prema svemu što je u RS”.

Poslije dva protesta opozicije u Banjoj Luci održana, zbog, kako su naveli, izborne krađe 2. oktobra, vladajući SNSD je zakazao miting za “odbranu narodne volje” 25. oktobra u Banjoj Luci.

CIK BIH je 10. oktobra donijela naredbu za ponovno brojanje glasova za predsjednika RS, zbog, kako su obrazložili brojnih nepravilnosti na tom izbornom nivou.

AVAZ