Dodik ponovo putuje kod Putina, a svaki put do sada po povratku je naglašavao antidržavnu politiku

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik rekao je da će početkom narednog mjeseca posjetiti Rusiju, gdje će se, kako očekuje sastati sa rukovodstvom te zemlje.”

Početkom novembra odlazim u Rusiju u okviru naših redovnih susreta sa najvažnijim ljudima te zemlje. Razgovarat ćemo o aktuelnim pitanjima u našim bilateralnim odnosima, koji se razvijaju i prijateljski su po prirodi, a zasnovani su na uzajamnom poštovanju”, rekao je Dodik za RIA Novosti.

Odgovarajući na pitanje da li su tokom njegovog boravka u Rusiji planirani susreti sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ministrom vanbjskih poslova Sergejom Lavrovom, Dodik je rekao da se još radi na programu sastanaka.Podsjetimo, Dodik je posljednji put u Rusiji boravio u maju ove godine kada se sastao s Putinom i Lavrovom.

Tadašnji susret Dodika s rukovodstvom Rusije izazvao je niz kritika domaće i međunarodne javnosti i zvaničnika s obzirom da je došao u jeku ruske agresije na Ukrajinu, ali i velikih političkih previranja u našoj zemlji.MOSKVA

Dodik danas kod Putina: Da li će dobiti podršku za secesionističke ideje?Nije poznato koji će biti razlog ove posljednje Dodikove posjete Rusiji i šta će biti tema razgovora Dodika i Putina ili Lavrova ukoliko do njihovog razgovora ipak dođe.Od početka ruske invazije na Ukrajinu Dodik je u Rusiju putovao tri puta, od čega se dva puta sastao s Putinom.

Hvalio se dogovorenim projektima za RS, ali je svaki put po povratku iz Rusije pokazivao znakove antidržavne politike. Nekada je to bilo u vidu zakona koje je usvajao u Narodnoj skupštini RS-a, a nekada je jednostavno bilo riječ o blokadama u institucijama ili parlamentu.

klix.ba