More
  spot_img

  Dodik njemačke vojnike usporedio s nacistima, u BiH nisu dobrodošli


  Dodik njemačke vojnike usporedio s nacistima, u BiH nisu dobrodošli
  Dodik njemačke vojnike usporedio s nacistima, u BiH nisu dobrodošli

  Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik održao je danas konferenciju za novinare u Banjoj Luci, a glavna tema je bila glasanje ambasadora BiH pri UN-u Svena Alkalaja za izbacivanje Rusije iz Vijeća za ljudska prava UN-a.

  Lider SNSD-a je konferenciju za medije započeo upozorenjem da Alkalaj ne smije glasati u UN-u bez stava Predsjedništva BiH.

  “Predsjedništvo BiH nije zauzelo stav o izbacivanju Rusije iz Vijeća za ljudska prava BiH. Vidjeli smo da su se mnoge zemlje o tome izjašnjavale, BiH nije. Alkalaj ne glasa u ime BiH, to je privatna odluka ‘muslimanskog’ kruga iz Sarajeva. To je kršenje Ustava”, kazao je Dodik.

  Dodao je da je o ovome pisao generalnom sekretaru UN-a, kao i brojnim ambasadorima te Putinu i Lavrovu.

  “Jedini organ zadužen za provođenje vanjske politike BiH je Predsjedništvo BiH. Vidimo da to u posljednje vrijeme određena gospoda radi.

  U nastavku je rekao da vidi da su mnogi u Bundestagu ostrašćeni u borbi protiv Republike Srpske.

  “Pogriješio sam prošle godine što sam usaglasio da se produži mandat misije Althea. To sljedeće godine sigurno neću napraviti. To povjerenje su izgubili bespotrebnim paradiranjem ovuda. Ljudi su ovdje uznemireni. Za nas je ovo apsolutno neprihvatljivo. Nisu učinili da našim ljudima objasne zašto su ovdje, nego ovdje nam demonstriraju moć i snagu. Mislim da je s EUFOR-om u BiH završeno ove godine”, naglašava Dodik.

  U nastavku se osvrnuo na izjave Bakira Izetbegovića u kojima on kaže da je Dejtonski sporazum podloga za aparthejd.

  “Vidjeli ste šta kaže Izetbegović. On smatra da je Dejtonski sporazum osnov za aparthejd. Mislim da se aparthejd provodi u Federaciji prema Srbima. Vidio sam kako žive Srbi u Federaciji. Da li ovo treba da smatramo da se ‘muslimanska strana’ odrekla dejtonskog sporazuma?”, pita Dodik.

  U nastavku je Dodik osuo verbalnu paljbu, uključujući i brojne uvrede na Njemačku, povlačeći paralelu između nacističke države iz Drugog svjetskog rata i današnje Njemačke. Poručio je da ni u kojim okolnostima neće prihvatiti slanje njemačkih vojnika na teritoriji BiH.

  “Njemačka izdvaja milione za jačanje vojske. Nema Srbina kojem se zbog ove informacije ne pali alarm”, dodao je Dodik.

  Između ostalog, uputio je uvrede i na račun fizičkog izgleda izaslanika Bundestaga ispred SPD-a za Zapadni Balkan Adisa Ahmetovića.

  “Kad ga vidim podsjeća me na one jungende. (Hitlerjugend op. a. članovi Hitlerove mladeži u Drugom svjetskom ratu)”, kazao je Dodik.

  KLIX

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci