Dodik: Kineska vlada će prihvatiti obveznice RS

Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik izjavio je sinoć da ima uvjeravanja da je kineska vlada odlučila prihvatiti obveznice RS kao garancije i instrumente finansiranja.Nude radove na izgradnji- Uglavnom su svi okrenuti Zapadu, ali od prije dva dana imamo uvjeravanja da su kineska država i Vlada odlučile prihvatiti obveznice RS kao garancije i instrumente finansiranja.

Čak nam nude i izvođenje radova na izgradnji autoputeva tako da izdajemo obveznice – rekao je Dodik u obraćanju na manifestaciji „Izbor najuspješnijih u privredi RS“ za 2022. godinu.Kazao je i kako pokušavaju ući na kinesko tržište i stvoriti alternativu za sve.-

Očigledno da naš izbor mora biti obostran, ne možemo ostati zatvoreni – rekao je Dodik.Dodao je da je privreda u ovom entitetu 2022. ostvarila dobit veću od tri milijarde KM.

Smatra da je to za pohvalu jer je ostvarena u nestabilnim okolnostima, ali da je imala rukovodstvo koje može odgovoriti.Dodik je ustvrdio i da je u januaru pokrivenost uvoza izvozom bila 97,4 posto, čime se može pohvaliti, a želja je da ta pokrivenost bude veća od 100 posto.

Prije dvije godine Vlada RS je donijela Odluku o prihvatanju zaduženja emisijom obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu.

Finansije u problemima- U skladu sa usvojenim Budžetom RS za 2021. i Odlukom Narodne skupštine RS o dugoročnom zaduženju za ovu godinu, RS je, putem Ministarstva finansija 20. aprila uspješno iskoristila povoljne uslove na međunarodnom finansijskom tržištu i po prvi put emitovala 144A/REGS petogodišnje obveznice denominovane u eurima u iznosu od 300 miliona eura po kuponskoj stopi od 4,75 posto – saopćeno je tada iz Vlade RS-a.

U saopćenju je bilo navedeno će obveznice biti izlistane na Londonskoj berzi kao jednoj od najvažnijih i najregulisanijih svjetskih berzi.Emisija petogodišnjih obveznica RS na Londonskoj berzi od prije dvije godine u iznosu od 300 miliona eura, kao i informacija da će Kina prihvatiti obveznice RS, u suštini pokazuje da se finansije ovog entiteta očito nalaze u velikim problemima i da svim silama nastoje pokriti očite budžetske rupe.

avaz.ba