Dodik je na konopcima, još nema potrebnih 330 miliona KM za vraćanje duga, šta čeka javna preduzeća u RS-u

Odluka da skupljaju novac na domaćem tržištu za otplatu duga po osnovu zaduživanja prodajom obveznica na Bečkoj berzi može značiti da Vlada bh. entiteta Republika Srpska ipak nema sva potrebna sredstva – kaže za Faktor Zoran Pavlović, poslovni savjetnik i ekonomski analitičar iz Banje Luke.

POČELE PRIPREME

Entitet Republika Srpska prisiljena na najveće zaduženje u historiji na Banjalučkoj berziPodsjetimo, Vlada RS-a kreće u jednu od najvećih emisija obveznica na domaćem tržištu papira od vrijednosti kojom planira da se zaduži za nešto više od 200 miliona KM.- Ministrica finansija RS-a Zora Vidović u više navrata kazala je kako imaju osiguran novac za vraćanje duga koji iznosi 330 miliona KM uz kamate od šest posto na godišnjem nivou i koji se mora isplatiti do kraja juna.

Međutim, ovaj potez znači da nemaju kompletan iznos.Izlazak RS-a na međunarodnu finansijsku scenu i prodaja obveznica prvo na Bečkoj, pa onda i Londonskoj berzi jeste dobar potez, ali koji mnogo obavezuje. Iskreno, nisam očekivao da će se vlast RS-a tako neodgovorno ponašati prema obaveza koje se, jednostavno, ne mogu izbjeći – smatra Pavlović.

U jednom danu na naplatu stiže 320 miliona KM duga, Vlada RS-a uvjerava da će isplatiti u rokuU slučaju da RS ne vrati pomenuti dug, ovaj entitet bio bi suočen s dvije dalekosežne negativne posljedice.- Govorim hipotetički. Ako se ne vrati dug, RS će u potpunosti izgubiti kredibilitet na međunarodnom finansijskom tržištu. Drugo, kod zaduživanja na Bečkoj berzi postoji dokument koji se zove “prospekt” gdje je jedan od elemenata garancije koju nudi izdavalac obveznica i pravo da, ukoliko dug ne bude servisiran, taj neko ko je vlasnik obveznica može doći i preuzeti preduzeće čiji je vlasnik RS-a više od 51 posto – istakao je Pavlović.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik prošle sedmice posjetio je Rusiju i Azerbejdžan, premijer Radovan Višković prije toga bio je u Kini, ovih dana pohodio je Italiju… Znači li to da čelnici RS-a traže novac po svijetu?TVRDI CAPITAL.BADodik uzima kredit od Mađarske od 110 miliona eura kako bi pokrio rupe u budžetu RS-a- Ne želim špekulisati šta je sve bio predmet tih posjeta.

No, ono što jeste činjenica, najavljivani kreditni aranžmani s Rusijom u proteklih desetak godina nikada nisu realizovani – podsjetio je Pavlović.Državni zastupnik Mladen Bosić (Srpska demokratska stranka) u izjavi za Faktor ističe kako je ovo posljedica višegodišnjeg zaduživanja bez razmišljanja kako vratiti dug.- Novac je ispario, nije iskorišten u novu vrijednost i šta sada?

Vjerovatno će se posegnuti za novim zaduživanjima, uvijek postoje finansijske institucije koje to omogućavaju po izuzetno nepovoljnjim uvjetima. Možda Vlada RS-a tako kupi vrijeme. Međutim, ostavit će velike probleme za buduću vlast i nove generacije – kazao je Bosić.

Faktor.ba