Dodik ide kod Putina 23. maja, a Peskov se nada dolasku u Banju Luku

Predsjednik RS-a Milorad Dodik potvrdio je večeras da 23. maja ide u Moskvu gdje će se ponovo sastati sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Idem pokušati spoznati, meni je u interesu, da bih našem narodu mogao predočiti kako se gleda na budući svijet, da bi se mi mogli tu prilagoditi negdje. Taj svijet nije isti prije 10 godina i potpuno je različit kakav je bio prije”, rekao je Dodik.

Istakao je da će s Putinom razgovarati o ekonomskim projektima, ali i o važnim geopolitičkim pitanjima rekao je u Teleringu.Istovremeno na ATV-u, banjalučkoj televiziji koja je pod američkim sankcijama zbog veza sa Dodikom, gostovao je Dmitrij Peskov, portparol predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina.

On je kazao da se Rusija nada da će Republika Srpska imati snage da prati svoj pravac i ne dozvoli BiH da se pridruži sankcijama protiv Rusije.Na pitanje kada će doći u Banju Luku, odgovorio je:”Daće Bog, daće Bog. I to će se desiti. Ja sam ubijeđen da će se kontakti među Banjom Lukom i Moskvom nastaviti, da će se aktivno nastaviti. Čekamo nastavak tih kontakata do kraja maja, neću sada ulaziti u detalje. Čekamo te kontakte, spremamo se. I cijenimo ih visoko.

Visoko cijenimo. I daće Bog, doći će do toga da dođemo u Banju Luku. Iako sam pod sankcijama svih zapadnih zemalja, ali još ne na sankcijama Bosne i Hercegovine”, rekao je Peskov.On je napomenuo da je RS jedan od dva entiteta u BiH, apsolutno ravnopravna, po Dejtonskom sporazumu iz 1995. godine te da smatra da se države kolektivnog Zapada trude da postepeno “zamagle” kombinaciju dva entiteta i malo-pomalo zadiru u temelje njihove ravnopravnosti.”

To je veoma opasan proces. Mi u datoj situaciji apsolutno podržavamo prava Banje Luke”, rekao je Peskov.

klix.ba