Dodik dao Ustavnom sudu BiH ultimatum da povuče jučerašnju odluku, u suprotnom spremljen niz mjera

 U Banjoj Luci je održan sastanak Milorada Dodika sa predstavnicima institucija Republike Srpske i predsjednicima parlamentarnih političkih stranaka iz RS-a, povodom najnovije odluke Ustavnog suda BiH.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH jučer je izbrisao član 39 Pravilnika tog suda koji je ranije definisao da ukoliko barem trojica sudija iz FBiH i barem jedaniz RS-a ne prisustvuju da se sjednica otkazuje. Sada je ta odredba izbrisana.

Ovo znači da su se zakazivanje i održavanje plenarnih sjednica do sada mogle usporavati činjenicom da ne postoji dovoljan broj sudija iz jednog ili oba entiteta pa bi se u tom slučaju sjednica otkazala, ali je naredni put mogla biti održana, osim kada za odgađanje ne bi postojao neki drugi opravdan razlog

Jučerašnjim izmjenama pravilnika član 39 je izbrisan i odgađanje sjednica neće biti moguće. Ovo je odgovor suda na Dodikove poteze koji su doveli da iz RS-a uskoro neće biti nijednog sudije u Ustavnom sudu BiH.Nakon održanog sastanka, medijima se obratio Dodik i govorio šta je odlučeno na sastanku te koji su koraci koje će vladajuće strukture u RS-u poduzeti ukoliko Ustavni sud BiH ne postupi po “ultimatumu” koji je dogovoren na današnjem sastanku.

Naime, Dodik je rad Ustavnog suda BiH i danas opisao kao “neustavnim” i “antidejtonskim” te istaknuo kako “rušenje BiH ne stanuje u RS-u već u Ustavnom sudu BiH”.

Dodao je, potom, kako se Ustavni sud BiH ponaša bahato te prokomentarisao da sud ima namjeru majorizirati Srbe.Kako bi to spriječio, Dodik i predstavnici stranaka u RS-u dogovorili su određene mjere koje su naložili Ustavnom sudu BiH da ih ispuni i postupni po njima.”

Tražimo da do petka u 12 sati Ustani sud BiH poništi svoju odluku jučer donešenu, ne da suspenduje već da je ukine. Tražimo i da donese odluku da neće odlučivati po bilo kom pitanju i u bilo kojoj proceduri sve dok se ne donese zakon o Ustavnom sudu BiH”, poručio je Dodik.

Ukoliko to ne bude do petka 12 sati, Dodik i RS traže sljedeće:”Predsjednik RS će zatražiti savjetodavno mišljenje Suda RS o ovoj situaciji i shodno tome preporučiti korake. Ukoliko do petka do 12 Ustavni sud BiH ne postupi po prethodno navedenom, smatra se da je već zakazana sjednica NSRS, više sastanak neće biti.

Sjednica će biti zakana za utorak 27. juna na kojoj će se se donijeti zakoni i mjere”, rekao je Dodik i nastavio:”NSRS će donijeti Zakon o neprimjenjivaju Zakona Ustavnog suda BiH. Da NSRS u utorak usvoji, u formi našeg prijedloga Zakon o Ustavnom sudu BiH i dostavi na hitno odlučivanje Parlamentarnoj skupštini BiH taj zakon.

Donijeti odluku o pokretanju izrade i uvajanja novog Ustava RS u roku od 90 dana”, poručio je Dodik.Nastavio je Dodik potom kako jučerašnja odluka Ustavnog suda BiH podsjeća na onu iz 1991. godine kada je parlament donio odluku da Hrvati i “muslimani” – kako je to rekao Dodik, donose odluke mimo Srba.”

Znamo šta je bilo nakon toga, ali posle ovih naših odluka to se neće desiti. Mi ćemo na ovaj način, političkim sredstvima, zaštiti naša prava”, poručio je Dodik.

Klix.ba