More
  spot_img

  Dodik: Bošnjaci su uspjeli iskoristiti ukrajinsku krizu da pridobiju strance, to im priznajem


  Dodik: Bošnjaci su uspjeli iskoristiti ukrajinsku krizu da pridobiju strance, to im priznajem
  Dodik: Bošnjaci su uspjeli iskoristiti ukrajinsku krizu da pridobiju strance, to im priznajem

  Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas je u Beogradu na skupu “Rat u Ukrajini – šta znači srpska neutralnost” kazao da su Bošnjaci uspjeli iskoristiti rat u Ukrajini da pridobiju strance na svoju stranu.

  “Oni su pokušali da iskoriste ukrajinsku krizu da pridobiju strance i to su Bošnjaci uspjeli, to im moram priznati”, rekao je Dodik.

  Dodao je da su oni shvatili da sukob trebaju da iskoriste za potpuni obračun sa Republikom Srpskom.

  “Nalazimo se u veoma složenoj regiji sa mnogo naroda i mnogo država. Neki procesi koji traže ujedinjenje nisu prestali. Globalne koncepcije jako utječu na dešavanja, primarno je da se razbije srpska homogenzacija”, rekao je Dodik.

  Istakao je da danas zapadne zemlje imaju više želje da se održi Bosna i Hercegovina nego što se što pokazuju u kontekstu Srbije za koju kaže da pokušava da se integriše u Evropsku uniju.

  “U takvoj atmosferi u BiH prije svega RS je izložena pritisku da brani što je dobila Dejtonom”, rekao je Dodik.

  “Prostor BiH je dodatno destabilizovan, BiH je velika nevolja. Neki početni uspjesi Zapada, osim pritiska, su bili isključivo povezani s potrebom da izađemo iz haosa i rata. Taj faktor nije prestao s oduzimanjem prava RS-u”, rekao je član Predsjedništva BiH.

  Rekao je da su se Britancima i Amerikancima u tom smislu pritisaka na RS pridružili i Nijemci, a što, kako je istakao, ranije nije bio slučaj.

  “Neke priče o građanskoj zemlji su u potpunoj suprotnosti s Dejtonom i Ustavom. Mi se držimo Ustava, ali to danas nije popularan stav”, rekao je Dodik.

  Ponovio je još jednom da Parlamentarna skupština BiH nema nadležnosti donositi odluke bez sporazuma dva entiteta. Govoreći o izboru Christiana Schmidta kazao je da njegov izbor nije u skladu s Dejtonom.

  “Ko da je važno ko je glasao, nemaš odluku, nisu glasali ni Kinezi, a ne samo Rusi. Gdje je odluka strana potpisnica Dejtona? Srbije i Hrvatske, to su potpisnice aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Njih niko nije ništa pitao”, rekao je Dodik.

  KLIX

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci